Избрани Новини

Ядете плодовете необелени - дебне ви рак

Животът

03-02-2014, 13:29

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Шкембето и заседналия живот ни убиват колкото и цигарите, разкрива наш професор

Ракът е хронично неинфекциозно заболяване, от което страдат все повече българи. Около 30% от всички ракови заболявания се дължат на неправилно хранене и заседнал начин на живот. Около 40-50% от заболяемостта се дължи на факторите от околната среда - стрес, замърсяване на въздуха, радиация. Около 30% се дължи на тютюнопушенето. Това коментира днес по News 7 проф. Донка Байкова. "Т.нар. "фаст фууд" или "джънк фууд" са вкусни, евтини, засищащи, но имат нищожна хранителна плътност. Затлъстяването също може да доведе до рак. Концентрираните храни, червените и шарени меса, колбасите, технологично обработени храни, в които се влагат т.нар. трансмасни киселини, които са рисков фактор, също могат да доведат до раково заболяване", категорична е Байкова.

Наблюденията ѝ показват, че драстично сме намалили консумацията на плодове и зеленчуците, като се оправдаваме, че в офиса не можем да си ги набавим. "Плодовете също се обработват с няколко консервиращи елемента - т.нар. "Е"-та. Трябва да се мият и да се маха кората, колкото и полезна да е тя понякога. Нитратите могат да се махат отново чрез обелване, премахване на горните листа при зелето или дръжките на спанака. С риск да загубим 30% от витамините е добре зеленчуците да се бланшират, защото така нитратите се премахват", посъветва експертът.

Донка Байкова поясни, че нитратите сами по себе си не са опасни, но при взаимодействие със солната киселина в стомаха се превръщат в нитрини, които са канцерогенни. "Колбасите не трябва да се обработват термично", категорична е Байкова. Според нея има много хормони в пилешкото месо, но и карантинен период, в който пилето изчиства хормоните. "Маргарините, които са за мазане нямат много трансмасни киселини, които са много в т.нар. твърди маргарини. Последните се ползват, за да дават добра форма на кашкавала или вафлата. Те са рискови и е нормално да има норми, защото тези храни се предпочитат от рискови групи - деца или бременни", разясни Донка Байкова.

Тя коментира и темата с китайските чайове за отслабване. "Пургативните чайове, без значение китайски или български, са драстични. Те изхвърлят приетата храна навън, но и почти всички течности, които сме приели. Така се причинява дехидратация, при която организмът работи на несвойствени обороти. Освен това тези чайове водят до изтъняване на червата, а лигавицата става уязвима. Виждала съм момичета, които свалят по 50-60 кг, но им отстраняват метър-два от червата", поясни Байкова. Препоръките ѝ са ежедневно да се ядат поне по 50 гр. семена - слънчогледово, тиквено, ленено семе, орехи или бадеми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов