Избрани Новини

Запечатиха олимпийците с пломба и печат

Първата българска група пристигна в Сочи

Изключително строги мерки за сигурност посрещнаха първата група български спортисти, които ще вземат участие в Зимните олимпийски игри в Сочи.

Вратата на автобуса, който взе нашите от Аерогарата бе запечатана прилежно с пломба и печат, като сейф, да не би по пътя да бъде отворена. При влизането в селото, печатът се проверява и чак когато се свали плобмата се отваря вратата. Специално обучени кучета душат навсякъде за взривни материали. Състезетели и треньори предполгат, че точно това е причината багажът и ските да пристигат в олимпийските села два часа по-късно като вероятно за това време се "обдушват" по камионите от кучета и сканират на ренгени, преди да бъдат предоставени по предназначение.

Първата група български спортисти вече се настани в олимпийските села. Биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев и Михаил Клечеров, са в т.нар. "Еndurance Village", където са и четиримата от ски-бягането Веселин Цинзов, Алексей Гридин, Теодора Малчева и Антония Григорова.

Интересно е, че до там се стига само с кабинков лифт, тъй като тясното шосе от долината нагоре е приоритетно за товарните автомобили.

Останалите трима - алпийците Никола Чонгаров и Георги Георгиев, както и състезателт на шейни Беньов се настаниха в "Mountain Village", което е на протовоположния склон и до него се пътува около час и половина от аеорагарата. Това селище е изградено точно до финала на пистите за алпийски дисциплини и сноуборд, които вчера бяха огряти от ослепително слънце. Нашите са в блок 9 на построените в алпийски стил 8-етежни сгради и от прозорците на българите се открива перфектна панорама към върха, от който в неделя е предвидено да стартират спускачите по една от най-трудните писти на планетата. Българите са настанени на първия и втория етажи, в съседство е делегацията на Чехия, а щабът ни е разположен на партера.

Стаите на всички олимпийци са по спартански обзаведени - с по две или три легла, нощни шкафчета и гардероб. Банята е една в апартамент за две или три стаи, тоалетната също. Все пак за първи път на олимпиади интернетът е с перфектна скорост и покритие, което прави доволни всички акредитирани. Щастието за спортистите пък стана пълно, след като всеки един от тях получи при пристигането си страхотен и много ценен подарък от МОК, който чрез един от спонсорите си връчи на състезателите по един телофон последен модел.

Повечето български спортисти разопаковаха багаж и отпочиваха сутринта, следобед направиха първа инспекция на обектите, а вечерта наблегнха на фитнес. Утре всички започват здрави тренировки по писти и трасета.

Бе обявен и часът, в който ще бъде вдигнато българското знаме в олимпийското село. Това ще стане в сряда, 5 февруари, от 15.00 ч. местно време, което означава 13.00 българско. Церемонията е традиционна и с нея се ознаменува пристигането на всяка една делегация на Игрите.

За повече спортни новини, четете Sportonline.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов