Избрани Новини

Бог Дионисий седна на трона си в Черниче

Десетки членове на Винената партия се събраха още в 08:00 часа сутринта в църквата „Св. Георги Победоносец" в Черниче за литургията

Храмът е светиня не само за селището, което през 2012 г. бе обявено за „Евросело на България", но и за винените партийци. Най-ценното нещо в светата обител е, че тук се съхранява част от плащеницата на големия християнски апостол Свети мъченик Трифон, който е покровител на лозарството и виното. Реликвата осигурил преди няколко години покойният вече Неврокопски митрополит Натанаил. Всички се помолиха и запалиха свещи за здраве и берекет, за много плод по лозовите масиви не само в региона, но и в цяла България. за литургията дойдоха и местният кмет Иван Андонов, и общинският управник на Симитли Апостол Апостолов, информират от пресцентъра. След празничната литургия и водосвета хората излязоха в двора на църквата.

Отец Спас символично заряза лозята. И започна ваденето на бутилки, дамаджани и туби с течния еликсир, за да почерпят всички миряни. „Само вино да се пие е опасно. Затова цяла нощ точихме баници и питки, правихме суджуци и пекохме мръвки, за да има качествено мезе", каза с усмивка неизменният председател и идеолог на партията Иван Лулейски. По-късно народът се пренесе в лозовите масиви край селото, където зарязаха лозята. Но заради студеното време, веселбата продължи с много песни, танци и течен еликсир в заведение в евроселото Черниче под мотото „Вино щом се лее, над 100 години се живее".

Празникът Трифон Зарезан почетоха и в съседното село Полето. Там на площада се наредиха пълни бутилки с тежко червено и златисто бяло вино. По традиция на 1-и февруари местните организират конкурси за най-хубави червено и бяло вино, както и кулинарна изложба „Мезета за червено и бяло вино". Селището се слави с най-много лозови масиви в община Симитли. Бог Дионисий седна на трона си край огъня и отпи от продукцията на всеки лозар, който се състезаваше за короната на „Цар на виното".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов