Избрани Новини

Съпартийци от Винената партия пристигат от САЩ за Трифон Зарезан

Една партия у нас се стяга усилено за празника Трифон Зарезан

Нейните членове тренират ежедневно до бъчвите с червен еликсир за свещената за тях дата. Разбира се, иде реч за Винената партия в община Симитли, която уважава своя патрон два пъти – и на 1-ви, и на 14-ти февруари.

„Тази година очакваме много наши фенове от чужбина да ни гостуват. Най-много заявки са дали македонци и гърци, където преди време проведохме изнесени пленуми. Научихме ги как се прави и как се пие вино. Ще дойдат и наши съпартийци чак от САЩ", разкриха от пресцентъра на уникалната организация.

„Винените глави" ще са напълно подготвени за своите Зарезанови празници, които продължават цели две седмици. Феновете на партията зад граница се увеличават непрекъснато. Десетки от тях са уверили, че ще се включат в тържествата в първия ден на февруари, пише standartnews.com. „Знаят за нас във все повече държави по света. Не е тайна, че няколко американци са наши членове. За членство напират много гърци и македонци. Членската ни маса вече наброява над 1000 души, но стоим далече от политиката", твърди председателят на Винената партия Иван Лулейски.

Днес сутринта партийците и техните гости ще се съберат в църквата „Свети Георги Победоносец" в село Черниче. В храма са положени части от мощите на Свети Трифон Зарезан, докарани преди години от Атон. Ще има празнична литургия и водосвет. Там всички ще се помолят за здраве и берекет. В двора на църквата свещеникът символично ще зареже лозята. А от партията щедро ще почерпят миряните с вино. След това народът ще се пренесе в лозовите масиви край селото, където ще почетат Трифон Зарезан с много песни, танци и веселба.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)