Избрани Новини

Петричката „Рокфелер” остана без персонал

Осем сестри и четирима лекари от общинската болница „Рокфелер" в Петрич напускат колективно заради лоши условия на труд и неизплатени заплати.

Най-осезаемо е напрежението в отделението по хемодиализа. Всичките осем медицински сестри са подали оставки, информира bTV. Една от тях - Величка Караиванова, признава, че когато си тръгнат, 28 болни практически ще останат без диализа.

„Една диализна сестра минимум една година трябва да се обучи, за да работи в диализен център”, коментира колежката й Таня Калдръмова.

Сестринските заплати от под 500 лв. на месец не са изплащани от ноември, а парите не са единствената причина за масовото напускане. „Много ни е стар апаратният парк, не сме получавали нови апарати повече от 15 години, липсват много важни медикаменти, всеки ден старшата сестра е принудена да проси флаконче-две, банка-две, което изнервя нас, изнервя пациентите”, обясни сестра Силвия Ангелова.

В детско отделение има реална опасност пациентите да останат без лечение още следващата седмица. Лекарите тук са депозирали оставките си с крайна дата за напускане 27 януари.

„В момента детско отделение е най-натоварено, предвид сезона, зимата и наистина там, ако се случи това, се очакват доста проблеми”, обясни кметът на Петрич Вельо Илиев.

Задълженията на болницата към различни фирми-снабдители възлизат на хиляди левове, а общинските сметки са запорирани и пари за заплати няма. „Нашите оставки са окончателни и други разговори няма какво да провеждаме”, категорична е сестра Силвия Ангелова. 

Кметът, председателят на общинския съвет и болничният управител продължават да търсят решение на проблема.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)