Избрани Новини

Антоновден – традиции, обичаи и именици

Животът

17-01-2014, 06:30

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Празниците през януари – именици, традиции и обичаи

Честит хубав ден!

На 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики или Антоновден. Според народния календар денят се празнува за предпазване от болести. Жените не бива да предат, да плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".

Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В житието на Преподобни Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Имал дар за чудотворство и прозорливост, та хората го намирали и там. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. Починал на 105 години на 17 януари 356 година. Приживе станал Авва -отец на множество монаси.

Спред една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова имените им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Днес имен ден имат: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов