Избрани Новини

10 000 зрители „окупираха” стадиона в Симитли

Кукери и сурвакари от шест месечни бебенца до баби и дядовци над 90-те с невероятно шоу разтърсиха земята в Симитли

4 000 маскирани мъже, жени и деца доказаха с желанието и усмивките си, че тази традиция е жива и се предава от поколение на поколение. Те радваха над 10 000 зрители, които „окупираха“ градския стадион. Тази година, за единадесетото издание на фестивала и времето беше в синхрон с празника, хумора и настроените, което творят хилядите кукери, информират от Симитли. В ранно утро в празничната в Симитли събота, времето сякаш се пошегува – гъста мъгла се бе разстлала по поречието на Струма. Десет часа кукер шоу завладя Симитли и зареди публиката с много позитивна енергия, настроение и радост. Единадесетото издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на  кукерите“ събра пазители на изконната кукерска традиция от цялата страна. 27 групи участваха в маскарада тази година, осем от които за първи път са в „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

Кметът на общината Апостол Апостолов даде старт на кукерското дефиле рано сутринта с надеждата, че традицията ще продължи, българският бит и обичаи ще се съхранят и за идните поколения, а фестивалът ще събира всяка година в началото на януари многохилядна публика, която да се радва на кукерската игра.

Изненадата в Симитли – преди награждаването на най-добрите сред най-добрите, Поли поведе кметска кукерска група на дефилето.

Неузнаваема в своите пищни костюми бе кметската група, водена от кмета на Симитли Апостол Апостолов. Всички кметове от общината се включиха в дефилето и показаха своя дух и смелост, и бяха посрещната с бурни аплодисменти. На крака публиката посрещна кметовете, които  станаха част от този грандиозен фестивал.

Стотици кукери обградиха кметската група и извиха дългото хоро, което поведе Апостолов и превърнаха събитието в неповторим празник. Много късмет и щастие пожела Апостолов и догодина още по-многобройни, като заби знамето в центъра на стадиона.

Тази година кукерският фестивал бе под патронажа на министерство на културата, което също отличи най-автентичните сред пазителите на изконната кукерска традиция.

За нас не са важни наградите, важното е, че успяхме да прогоним злите сили и лошото от Симитли с нашите танци и игри”, категорични бяха сурвакарите. След фестивала едно е сигурно – злото избяга много на далеч от общината, тъй като го прогониха цели 4 000 кукери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов