Избрани Новини

Крупник и Ораново си поделиха златната купа от кукерския фестивал в Симитли

Групата от кв. „Ораново“ и село Крупник взеха призовото първо място за цялостно представяне на „Симитлия – Древната земя на кукерите‘ 2014“

Среброто журито присъди на групата от село Черниче, третото място за цялостно представяне тази година е за село Полена, информираха от Симитли.

Специална награда за 20 години от създаването си получи на фестивала кукерската група от кв. Дрънкалица в град Симитли.

Специалната награда на министерство на културата, под чийто патронаж се проведе единадесетото издание на кукерския маскарад в Симитли бе за групата от село Брежани. 

Сред гостуващите общо 17 групи, за цялостно представяне голямата награда взе групата от петричкото село Коларово. На второ място журито класира кукерите от Мусомище, в призовата тройка се подредиха и кукерите от село Черган, община Тунджа, Ямболско. Кукерите от Черган взеха и специален плакет от фестивала в Симитли.

Наградата, която традиционно се присъжда в памет на Васил Миланов тази година бе за Васил и Николай Циронкови от кв. Дрънкалица.

В класирането за най-оригинален кукерски костюм първенците са от село Черниче, одеждата на Кристиян Качулски. Второто място бе за костюма на Радой Равначки от Крупник, с когото се бе пременил общинския кмет Апостол Апостолов за парадното кметско кукерско дефиле на финала на феста. Треторо място за най-оригинален кукерски костюм заслужено взе Мирослав Стамболийски от кв. Ораново.

При маските на бабугери, най-отигинални в тази категория бяха бабугерите от Брежани, класирани на първо място, от село Жабокрът, Кюстендилско на второ място и на трето – от кюстендилското село Ябълково. 

За интерпретация на съвременен актуален проблем специалната награда бе за подвижната музика от Мусомища. Най-колоритните старци, участници във фестивала бяха в групата на кв. Ораново. 

Най-добрата младоженческа двойка беше в групата на село Черниче, а танцьорите от кв. „Поляните“ в Петрич безапелационно взеха наградата за най-добра хореография.

Най-добрият мечкар, според компетентното жури бе Недко Косов от симитлийското село Железница, а най-красивото мече бе в групата от село Черниче.

При представяне на обредна традиция на първо място журито класира  село Железница с престъпулка, на второ-  кв. Дрънкалица със седенка попрелак и крадене на невеста, на трето- бъдни вечер от Полена. В Полена отиде и наградата за най-добре пресъздаден сурвакарски обичай.  

Най-възрастният участник в единадесетото издание на кукерския фестивал в Симитли бе 84-годишния бай Асен от Ораново.

Журито присъди и 15 специални награди, които бяха отличени с плакети на община Симитли.

Кметът на общината Апостол Апостолов награди най-добрите сред най-добрите.

Пременен в кукерски костюм, Апостолов благодари на всички участници за хубавия празник, който сътвориха над 4 000 кукери на градския стадион в Симитли и тази година.

Нека традицията да пребъде, нека българщината да пребъде и следващата година да сме 127 групи, участниците във фестивала, нарече Апостолов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)