Избрани Новини

Мария Габриел отличи с пътуване до Брюксел ученици от Пиринско

Мария Габриел връчи четири първи награди и в категорията 10-12 клас за мултимедийна презентация

Десетки ученици, учители, родители и гости дойдоха в Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел в Хаджидимово за обявяване на резултатите от тазгодишния конкурс за учениците от Пиринско. В петото поредно издание на конкурса се включиха рекорден брой участници – 235 ученици от почти всички общини на територията на Благоевградска област.

Начало на церемонията беше дадено с химна на Европейския съюз в изпълнение на Европейския младежки клуб към информационния център. Фолклорна група от Хаджидимово с ръководител Георги Стамболиев поздрави присъстващите с автентичен танц, а Мария Захариева от младежкия клуб рецитира стихотворение, посветено на информационния център с автор Вили Мандажиева, старши възпитател в СОУ „Никола Вапцаров, пише Инфомрежа”.

В приветствието си евродепутатът подчерта израстването на учениците, изразяващо се в по-доброто разбиране за ЕС и европейската интеграция.

„Темите всяка година стават все по-трудни, но в отговор на предизвикателството вие демонстрирате все по-добри познания за Европа. Каква е Европа през очите на най-малките видяхме чрез техните рисунки, които отправят послания за премахване на насилието срещу децата, грижа за околната среда, възможностите за образование в други страни, доброта в отношенията между хората, взаимопомощ и подкрепа. Какво е България за Европа и Европа за България разказаха участниците в категорията за есе. Кирилицата, безценното ни литературно и културно наследство, постиженията ни в спорта, стратегическото географско разположение – тези и много други фактори са нашите поводи за гордост. От мултимедийните презентации разбрах, че вие вече познавате дейността и ролята на ЕП като пряк защитник на интересите на европейските граждани. ЕП са вашите мисли и искания, вашите права. Ценностите на гражданите са и негови ценности. И както сами сте писали, ЕС е една отворена книга, написана на 24 езика и от нас зависи дали ще бъде с повехнали страници или разлиствана от хиляди ръце”, заяви Мария Габриел.

В категорията 1-6 клас евродепутатът награди с първо място 8 деца:  Дениъл Молов, 2 клас, СОУ "Свети Климент Охридски", с.Слащен; Вяра Караянева, 4 клас, СОУ "Никола Вапцаров", гр.Хаджидимово; Жоржета Кордева , 4 клас, 6 СОУ "Иван Вазов", гр.Благоевград; Снежана Костадинова, 2 клас, 3 ОУ "Братя Миладинови", гр.Гоце Делчев; Мария Захариева, 5 клас, СОУ "Никола Вапцаров", гр.Хаджидимово; Георгия Татанова, 3 клас, СОУ "Св.Св.Кирил и Методий",с.Гърмен; Симона Бабалийска, 6 клас, Школа "Цвят,линия,форма” към ОДК Благоевград и Христо Бацалов, първокласник от 3 ОУ "Братя Миладинови", гр.Гоце Делчев.

Победителите в категорията за есе 7-9 клас, чиято награда е посещение на Европейския парламент в Брюксел, са: Грейси Якимова от НХГ- Благоевград; Кристина Куколева от Езиковата гимназия в Благоевград, Емел Чаушева и Лина Хаджиева от СОУ „Климент Охридски”, с.Слащен. Поощрителни награди в категорията-цифров фотоапарат, спечелиха Веселина Близнакова от СОУ „Н.Вапцаров” в Хаджидимово, Идриз Осман от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр.Якоруда и Емине Калвич от СОУ „Христо Ботев” с. Вълкосел.

Мария Габриел връчи четири първи награди и в категорията 10-12 клас за мултимедийна презентация. С посещение в ЕП в Брюксел бяха отличени Елизка Мазълова от с.Дебрен, ученичка в ПМГ „Яне Сандански” в Гоце Делчев, Магдалена Кобакова от ПГЕЕ-гр.Банско, Мария Костадинова  от ПМГ „Яне Сандански” гр.Гоце Делчев и Антонио Ризаков от школа „Компютърни информационни науки” към ОДК Благоевград. Цифрови фотоапарати спечелиха Асан Странджев от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с. Сатовча и Емине Анева от СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр.Белица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов