Избрани Новини

Мария Габриел: Правителството и евродепутатите на ГЕРБ бяхме тези, които защитихме тютюнопроизводителите

Трябваше да поправим пропуска на предишните управляващи да се заложат в националния бюджет премии за тютюн за реколта 2009, допълва тя

Ако днес тютюнопроизводителите са подпомагани с национални доплащания, то е благодарение на усилията, които правителството на ГЕРБ и евродепутатите от ГЕРБ положихме още през 2009-2010 г. Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Предприехме всички тези действия защото ни беше ясно, че в повечето райони адекватна алтернатива на тютюна не може да се намери и решението е мерки за насърчаване на производството на висококачествен тютюн, подчерта тя.
 „Освен това трябваше да поправим пропуска на предишните управляващи да се заложат в националния бюджет премии за тютюн за реколта 2009. Направена беше нотификация и Европейската комисия през 2010 г. разреши на България да изплати на тютюнопроизводителите 116 милиона лева държавна помощ за реколта 2009. Правителството на ГЕРБ е това, което издейства от ЕК разрешение за държавна субсидия 70 млн. лева за 2011 г. и 73 млн. лева за 2012 г. В бюджета за 2013 г. бяха заложени нотифицирани от ЕК 73 милиона лева за тютюнопроизводството“, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел.
Според нея либерализирането на изкупния режим на тютюна също е било важна стъпка, която е създала конкуренция в бранша и е дала възможност цената на тютюна да се повиши. Благодарение на законовите промени предложени и гласувани от мнозинството на ГЕРБ в миналото Народно събрание в изкупната кампания през 2012 г. ефектите от това решение веднага се усетиха и тютюнопроизводителите успяха да реализират по-високи доходи, като на места цената достигна 7-8 лв. за килограм тютюн, категорична е Мария Габриел.
Българският евродепутат от ГЕРБ подчертава, че тютюнопроизводството е важен сектор за България, който дава препитание на хиляди семейства. Ето защо трябва отношението към тези хора да бъде коректно. „Те са повече от 200 000 и да не им се внушават страхове за насъщния - не го заслужават. Нека имаме отговорно политическо поведение към тях, защото тревогите в сектора са големи”, призовава Мария Габриел.
„След като през октомври 2011 ЕК публикува предложенията си по четирите регламенти на ОСП 2014-2020, много хора дори у нас не вярваха, че можем да извоюваме защита на интересите на българските производители. От българска страна обаче внесохме над 200 поправки, с които лично аз и ГЕРБ изпълнихме ангажимента си към всички български земеделски производители, включително и за сектори като тютюнопроизводството, които осигуряват заетост и на които липсва алтернатива. На 23-24 януари 2013 г. в Комисията по земеделие на ЕП гласувахме обвързано с производството подпомагане да получават секторите, включени в Приложение I на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), включително и тютюнопроизводството“, заключи още Мария Габриел.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов