Избрани Новини

Духовници и миряни се молят за достоен митрополит на Неврокопска епархия

Подписка против опитите за опорочаване на църковните избори набира скорост и в интернет

За провеждането на честни избори в Неврокопска епархия
В специална група във Фейсбук, стотици духовници и миряни от епархията заявяват: “Да се молим за нов достоен митрополит на Неврокопска епархия! Да се продължи делото Божие! Варненци с много борба и молитви изпросиха от Бога Дядо Йоан! Нека бъде Божията воля и за Неврокоп! Да се молим и да съдействаме с всички сили! Приснопаметния и незабравим Дядо Натанаил, вечна да е паметта му остави след себе си духовни чеда достойни да продължат Христовото дело! Приемствеността в духовния живот е основа на Светоотеческата ни Православна вяра. Господи, пази България!”
Напрежението в епархията възникна
По време на празниците временно управляващия епархията Видински митрополит Дометиан направи скандални назначения на разколници в Сандански и Благоевград. Тези действия са в разрез с църковната традиция, която повелява до избирането на нов митрополит в овдовялата епархия да не бъде въвеждан в духовен сан никой. Празничната чистка, устроена от дядо Дометиан предизвика незабавна реакция на духовниците от епархията. Миналия петък те дадоха специална пресконференция в Благоевград и оповестиха декларация, в която окачествяват действията на владиката като “опит за църковен преврат”.
Освен в храмовете ''Подписка против опитите за опорочаване на църковните избори и срещу противоуставните и противоканонични искания за подмяна на църковни избиратели'' набира скорост и онлайн на този адрес.
Организатори са духовници и миряни от епархията, твърдо решени да не допуснат опорочаване на  предстоящия на 12 януари вот за приемник на починалия дядо Натанаил, който се ползва с дълбоко уважение в епархията.
Запознати с църковните дела са убедени, че с подобни кадрови рокади Дометиан се опитва да повлияе и манипулира предстоящия църковен вот
Неговата дясна ръка архимандрит Антим на практика потвърди тази линия, като в нарушение на църковния устав и канон изненадващо поиска да се създаде “специална комисия от специалисти”, която да проверяла законността на процедурата по избор на църковни избиратели, извършен по времето на митрополит Натанаил.
В църковните среди се смята, че видинският владика Дометиан работи за своето протеже
Скандалният епископ Сионий преди няколко години е отстранен от поста ректор на Духовната академия след шумен педофилски скандал. Тогава именно Дометиан приюти Сионий във Видинската митрополия. В полза на Сионий работи и небеизвестния пловдивски митрополит Николай, който е бесен от провала си да лансира игумена на Бачковския манастир Борис за Варненски и Великопреславски митрополит. Междувлеменно местни медии, неправителствени организации и миряни в благоевградско стартираха инициатива срещу Сионий под наслов “Вън педерастите от Неврокопска епархия”. Резервен вариант за комбинацията межу Николай-Дометиан пък бил бившият водач на разколниците на Българската православна църква – епископ Инокентий, който след като загуби заведеното от него и съмишлениците му от т.нар. алтернативен синод дело в Страсбург срещу България и след смъртта на патриарх Максим, се покая и се върна в лоното на църквата.
Припомняме, че сред кандидатите за нов Неврокопски митрополит са и трима от духовните чеда на Дядо Натанаил – епископите Григорий, Серафим и Данаил. Още в разгара на скандалите, белязали избора на митрополит във Варна, свещеници в Гоце Делчев бяха категорични, че няма да допуснат “платен митрополит да дойде при нас от мутрите”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов