Избрани Новини

Плажът Копакабана готов за празненството на Нова година

Над 2 мн. души ще празнуват там

 Около 2,3 милиона души, от които една трета ще са туристи, вероятно ще са на плажа Копакабана в Рио де Жанейро в новогодишната нощ.

Според кмета на бразилския мегаполис толкова хора ще присъстват на популярните фойерверки и концерти на открито.

Рекордът по посещение на Копакабана бе през юли, когато папа Франциск бе на форума на католическата младеж в Рио де Жанейро и на нощната меса на плажа присъстваха около 3 милиона души.

Кметството съобщи, че традиционната огнена новогодишна заря ще започне в полунощ и ще продължи 16 минути. Около 24 хил. ракети с общо тегло 24 тона, ще бъдат изстреляни от 11 плаващи платформи на 400 м от плажа, като мярка за безопасност.

Според градската управа от очакваните 700 хил. туристи, 45 хил. ще гледат от борда на девет круизни кораба и други поне 250 по-малки плавателни съда.

Хотелите в Рио са заети 90% и властите очакват 614 милиона приходи от празненствата. Кариоки (както наричат жителите на Рио), облечени предимно в бяло, след това ще отправят своите дарове от цветя за богинята на морето в афро-бразилския култ Кандомбле. Култът е един от многото афро-индиански шамански култове с викане и обладаване от духове.

За сигурността на плажното суперсъбитие на над 4,5 км. пясъчна ивица ще бдят 1826 общински охранители и 1522 полицаи. Минимум 350 пожарникари ще са край множеството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов