Избрани Новини

5000 бели мечета ще се родят на Нова година в Арктика

Животът

29-12-2013, 15:20

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Около 5000 бели мечета ще се появят на бял свят в навечерието на Нова година в Арктика.

 Събитието ще бъде отбелязано от празника Рожден ден на белите мечки, който природозащитниците празнуват на 29 декември, съобщава за РИА Новости ръководителят на проекта "Мечешки патрул" на Световната фондация на дивата природа (WWF) на Русия Виктор Никифоров, пише inews.bg.

 "По оценка на еколозите всяка година на света се появяват около 5000 мечета", казва Никифоров.

 Според него малките мечета се раждат в бърлогите именно сега. В тази връзка приятелите на белите мечки започнали да отбелязват Рождения ден на белите мечки. За първи път този празник е отбелязан през 2008година и вече е станал традиционен.

 Програмата "Мечешки патрул" се провежда в Чукотка и Северна Якутия под патронажа на WWF от 1997 г. Такива патрули са специални групи от местни жители, които се борят с бракониерите, провеждат мониторинг, охраняват леговищата на моржовете, занимават се с екологично просветяване на населението.

 Белите мечки са включени в списъка на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата и в Червената книга на Русия. По най-приблизителни оценки на специалистите общо в Арктика обитават около 25 000 бели мечки.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)