Избрани Новини

В Добърско бранят храма си от свещеници

Мисия Разлог

27-12-2013, 18:42

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Пиринско не пускат владиката си на морето

Битка докрай ще водят за уникалния храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" жителите на разложкото село Добърско. Светата обител, в която Исус Христос е изобразен в ракета, е строена в далечната 1614 г. От 1 януари 2008 г. е под шапката на Националния исторически музей. Скоро обаче може да мине под владението на Българската православна църква. Неврокопска митрополия иска да си вземе от държавата уникалния храм, съобщава standartnews. Вече е внесла искова молба в Разложкия районен съд и настоява да се признае, че митрополията е собственик на недвижимия имот. Искането е културното министерство да предаде владението върху имота, за който митрополията има нотариален акт от 2003 г. „Никой през годините не е имал нотариален акт. Преди 10 години пак направиха опит, но видяха, че хората са против и свещениците се отказаха да искат храма. Вътре не може да се водят служби, да се палят свещи, да влизат много миряни наведнъж. Църквата е малка, тясна и ниска. Ще се съсипят и иконите, и уникалните стенописи", убеден е кметът на Добърско Никола Найденов.

Местните хора се гордеят с църквата си и от години настояват да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Според жителите на Добърско сега е моментът да се постигне тази цел, тъй като втори мандат шеф на организацията е българката Ирина Бокова.

"Няма да дадем църквата си, в нея не бива да се водят служби. ще се съсипе всичко вътре., а тя е уникална със стенописите си. Догодина ще честваме 400 години от нейното построяване. Ако трябва, ще направим Инициативен комитет за защита на старата църква. Така сторихме и през 2003 г., когато пак Неврокопска митрополия поиска храма", твърдят местните хора. Тази светиня няма да я дадем, ще се борим докрай, категорични са те.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов