От Пиринско не пускат владиката си на морето

Край морето настана мир, но се очертава война за митрополитския престол в Неврокопска епархия, пише “Стандарт”. Този извод се налага след посочените двама финалисти за овдовелия пост във Варна. 30-те епархийски избиратели се поправиха и не повториха резултатите от вота, който бе касиран от Св. синод заради бурни протести на местното духовенство и миряни. На финала за митрополит те изпратиха викария на патриарх Неофит - Йоан Знеполски, и викария на Неврокоп - Серафим Мелнишки. Извън класацията останаха претендентите, чиито избор взриви мира край морето - игуменът на Бачковския манастир Борис и викарият на Сливен Игнатий.

Ако Йоан седне в престола във Варна, ще се търси нов помощник на Негово светейшество. Ако пък Серафим стане митрополит край морето, от битката за Неврокоп се отстранява най-силният претендент.

След много безуспешни опити да бъде елиминиран от надпреварата Борис бе отстрелян със секскомпромат. По същия начин от надпреварата за Неврокоп вадят игумена на Троянския манастир Григорий - че под носа му са се въртели гейоргии, а той е бездействал. Сега големият въпрос е дали Синодът ще извади от листата за Неврокоп компрометираните имена, коментират в средите на духовенството.

Във Варна посрещнаха избора на Йоан и Серафим със сълзи на радост. Мощни аплодисменти гръмнаха, когато бяха обявени имената им. Над 100 духовници и вярващи чакаха над 2 часа в студа да чуят резултатите от драматичния вот. Църковният хор не спря да пее псалми.

"Не може случаен човек да оглави Варненската епархия, а трябва да е човек, който да надгради делото на дядо Кирил", обяви преди избора наместникът Амвросий Доростолски. Според него още на 24 декември може новоизбраният владика да бъде придружен от представител на Синода до границата на епархията - гр. Антоново, да бъде посрещнат от хора от митрополията с жезъла и одеждите.

"За Коледа стават чудеса", възкликнаха вярващите, които най-много благодариха на отец Василий Шаган, който поведе битката преди близо месец за касиране на първия вот заедно с Инициативния комитет от граждани "За чистота в БПЦ". "Не поругавайте паметта на дядо Кирил", гласеше един от плакатите на вярващите във Варна. Разбира се, събитието не беше подминато от варненския зевзек Росен Марков, който опъна надпис: "Аз - митрополит, давам по 100 хиляди лева! Вън ДС от църквата!"

Огромна част от духовниците и миряните в Пиринско не крият, че желанието им е епископ Серафим да оглави Неврокопска епархия. Затова стискат палци да не го изберат за Варна. "Серафим е перфектен духовен водач. Не само на мен, но и на всички местни хора не им се иска да го изберат за Варненски митрополит. Защото искаме да го имаме тук", категоричен е кметският наместник на Мелник Христо Ташев. За всички в региона Серафим е отдаден на вярата и Бога, никога не са чули да се забърква и в най-малкия скандал, нито пък са имали проблеми с него. "Той остава кандидат номер 1 за Неврокопски митрополит. Дай Боже, да не го изберат за Варна, защото имаме нужда от него тук", каза свещеник от Сандански.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен