Избрани Новини

Благоевградски драматичен театър представя „Коледна елха” по Туве Янсон

Театрална коледна елха ще зарадва днес най-малките благоевградчани. Тя е дело на популярния творчески тандем Огнян Спиров и Биляна Дилкова, които са известни на благоевградската публика с успехите в театралното изкуство. По тяхна драматизация за коледен подарък към благоевградските зрители те са избрали пиесата „Коледна елха” по Туве Янсон. Пиесата ще бъде поставена на голяма сцена в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от 16:30 днес. Постановката може да се види и през следващите два дни /20 и 21 декември/ от 11. 00 часа.

Финландската шведскоезична писателка Туве Марика Янсон е носителка на многобройни литературни награди, отличена е и със златен медал „Ханс Кристиан Андерсен“. Сред читателите е популярна с произведенията си за деца, най-вече със серията за забавните муминтроли. Муминтролите „живеят в горите на приказките детски, едни такива дето са малки и чудесни. Те се казват Хемули и Гафси, Миси даже Хомси и Мюмли, Филифьонки, най-вече Муминтрол.” Тези симпатични герои спят зимен сън - като мечетата. Но когато в сънищата им нахлуе тревога и студен въздух, животът им се изпълва с вълнения, опасности и приключения.

Приказните истории муминтролите се появяват първо като комикс, след което продължават стремителния си път в театралното изкуство по цял свят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов