Избрани Новини

Легендата за пророк Данаил

Честит имен ден на Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани!
Бъдете живи и здрави и като пророк Даниил злото да не може да ви навреди!
В превод от иврит Данaил означава Бог е моят съдия.
В деня на пророк Данаил празнуват жените, които имат малки деца или чакат дете. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието. Месят се питки, които бременните жени раздават на близки и познати, за да могат лесно да добият рожбата си.
Православната църква почита на 17 декември пророк Данаил /Даниил/ и тримата вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил.
Древна легенда, възхваляваща постите, разказва, че цар Навухудоносор заповядал да хранят Данаил и момците с ястия от неговата богата трапеза, за да бъдат здрави както връстниците им. Но Данаил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил да им позволят десетдневен пост, през който да се хранят само с овощия. Когато след десетте дни Данаил и тримата отроци се явили пред царските сановници, лицата им били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези, които се хранели с царските ястия.
Известна е и още една легенда за св. пророк Данаил. По време на вавилонския плен заради вярата си в Бога той бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо – въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм.

Книгата на пророк Даниил, която е написана на еврейски и арамейски език, спада към пророческите книги в Библията (Стария завет) Ето каква казва носителят на нобелова награда за мир Ели Визел за книгата на Даниил – в нея се съдържа тайната на надеждата

Образът на пророк Данаил присъства в християнството, юдаизъма и исляма. Както и в творбите на гениалните художници на Ренесанса.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов