Избрани Новини

Пушенето е пророк, а Ален Делон беше пич

Животът

07-12-2012, 15:55

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Мариан Желев

Всичко от Автора

Поднасяйки огънчето към фаса ние установяваме контакт със свободното си време. Или просто се наслаждаваме на мига, в който всички ни оставят намира за всичко по всякакви теми

Пушачите умират по-рано не защото пушенето им вреди на здравето, а заради дълголетието на лицемерите. Щях да кажа, че тук дори става въпрос за обикновена простотия, обаче случаят е много по-сериозен. Понеже европейците повеляват да изпълняваме всички техни заръки. И ако решим да се правим на важни, просто няма да ни дадат "огънче".

В същото време бутиковото лице на здравната министърка идеално се вписва в кампаниите за одобряване ГМО продуктите. Което съвсем не й пречи да тъкми слово от рода на: "Пушенето е вредно, опасно и вече не е модерно". Каква е връзката между пушенето и ГМО-то ли? Просто ще дойде ден, когато пушенето директно ще убива изплашения ни от храна и лоши условия организъм. По същата причина искат да ни откажат от солта, от натуралните продукти, които не са обработени с пестициди, от млякото, което идва директно от вимето на кравата. Но това ще става бавно, поетапно, добре организирано и методично. Затова не смятам, че е кой знае какво пророчество.

А какво прави пушачът в момента – принуден е да протестира, за да узаконят правото му да си доставя удоволствие. Оставете настрана заведенията, че работата там замира – те са си прави хората също да обявят неподчинение от 15 този месец. Употребата на тютюневи изделия е акт на свободна воля. Нашето здраве е в нашите ръце. Поднасяйки огънчето към фаса ние установяваме контакт със свободното си време. Или просто се наслаждаваме на мига, в който всички ни оставят намира за всичко по всякакви теми. Това дело оформя в нас чувство на кратка вътрешна хармония, която кореспондира с близки, далечни и позабравени планове за щастие. Точно така – в една известна степен пушачът е щастлив човек. Но идват хора, въоръжени до зъби със закони, директиви и епикризи. Притискат пушача в ъгъла на обществената тоалетна, където той си припомня как и в миналото се е крил, за да изпуши една цигара. След което грубо, с платени ракламни кампании, му крещят в лицето, че пушенето е порок и той води до бавна и мъчителна смърт. Пушачът бавно се оглежда, но веднъж порицан пред обществото като отрепка, идиот и малоумен, следва действително да се сметне за втора категория човек. Което си е живо посегателство върху самочувствието му.

И така, в конституцията ни пише, че "Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност” – чл. 30; ал. 1. Излиза, че свободата на пушача е на улицата – при протестиращите. Институциите би трябвало да помислят как да му създадат условия, в които да си пафка цигарите, без да пречи на другите. А не да му забраняват и да го плашат със смърт. Така тълкувам аз текста „право на лична свобода".

Скоро обаче можем да се сблъскаме с друг парадокс. Легализирането на марихуаната печели нови и нови привърженици. В Щатите масово клякат на исканията на хората. Скоро и холандците ще обяснят на Европа колко повишава работоспособността употребата на фишек. Най-вече при хората, занимаващи се с правене на анимационни филми. Искаме или не – и на нас ще ни се наложи да кажем „да” на марихуаната. Но отсега ми е интересно да разбера пушенето на трева пушене ли е по принцип или важна грижа за щастието на хората?

В средата на миналия век се е пушело поголовно. Да не говорим за филмите – само си припомнете Ален Делон и неговия "gitanes". Нямаше забрани. Имаше фенове на звездите. Ами сега, какво ще правим с Делон? Така лесно ли ще го сметем в боклука, при останалите изпушени фасове? Дето се вика, от уважение към свободата на нашето минало, поне едно мерси трябваше да кажем на тези хора. И после да обясняваме колко е вредно пушенето.

Увеличението на раковите заболявания не са вследствие само на пушенето. Твърде много стрес, лоша храна, въздух, натрупване на умора… Хващайки пушача за гърлото е най-лесното. Разбира се, че няма да намалим вредните емисии, стреса и храната, която и кучетата отказват да ядат. Пушенето, уважаеми дами и господа, пушенето е вашият враг номер едно в живота. Да, ама не – много са нашите врагове с номер едно. Но нито ние, нито забраняващите могат да ги преборят. Което говори за безсилието на цяла една система. И за да не изпадне тя в положение партер, принизява до най-ниското пушачите. Край, викат те, повече няма да правите като Ален Делон!

Да не си мислят въздържателите, че това е пропаганда за пушенето, нека споделя, че пиша тези думи като бивш пушач. Аз изпуших своите цигари и реших да ги откажа преди години. Трудно понасям задимени помещение и опушени купета на автомобили. Както и орязването на правата ни като граждани изобщо. Лицемерието и необоснованата дързост, което си е наглост, буквално ме задавят. Подобни прокарвания на закони ни лишават от най-ценното, което имаме – свободата. Утре ще се озовем пред още и още подобни "или-или". Пушенето не е порок, докато сами не го превърнем. Пушенето са го измисляли шаманите, за да комуникират с боговете. Те са били истински пророци. Пушачът, като техен последовател, би трябвало от малко да разбира от пророчества, за да му хрумне, че утре не само той, но и повечето народ ще бъде наврян в ъгъла с милиарди забрани. И няма да има накъде да се бяга. Затова днес подкрепям пушачите като едни от последните представители на добре употребената свободна воля. И казвам "да" на заведения за пушачи. Колкото до здравето им – всеки трябва да повярва, че то се намира в негови ръце. Надявам се.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)