Избрани Новини

Предполагаеми крадци на радиоактивен изотоп в болница със симптоми на облъчване

Свят

07-12-2013, 11:06

Снимка:

Асошиейтед Прес

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Радиоактивен цезий е бил открит в Япония

Радиоактивен йод стресна Европа

Шестима мъже, заподозрени, че са откраднали опасен радиоактивен товар от камион недалеч от град Мексико по-рано тази седмица, са били приети в болница със симптоми на радиоактивно облъчване и остават под полицейска охрана, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официални представители.

На 2 декември крадци похитиха камион, в който се транспортираше изотопът кобалт-60, използван при лечение на рак с лъчетепария. Изотопът трябваше да бъде доставен в Националния център за ядрени изследвания на Мексико.

Когато камонът беше открит в сряда, радиоактивният материал беше изчезнал. Изотопът бил намерен малко по-късно на половин километър от камиона, извън контейнера, в който е бил съхраняван, пише БТА.

Педро Нобле, министър на здравеопазването в щата Идалго, заяви за местен телевизионен канал, че мъжете са имали симптоми на „критично близък контакт” с радиоактивен материал. По-късно държавните здравни органи уточниха, че мъжете, които са на възраст между 16 и 38 години, са били изписани от болницата след проведено лечение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов