Избрани Новини

Радиоактивен йод стресна Европа

Архив Пловдив

14-11-2011, 11:51

Автор:

Калина Илеива

Всичко от Автора

Следи от радиоактивен йод са открити в атмосферата на редица европейски страни

Следи от радиоактивен йод са открити в атмосферата на редица европейски страни, съобщиха от Международната агенция по атомна енергия. Източникът на радиацията засега е неизвестен, не се конкретизират и имената на държавите, където са установени повишените дози.

Замерените концентрации са от йод-131 и са доста над обичайните нива, но все още не са надхвърлили границите, в които се превръщат в заплаха за здравето, твърдят от агенцията, която продължава да търси източника на изхвърляне на радиоактивните частици. Повишените нива са засечени за първи път в края на октомври в Чехия, като оттогава замервания се правят редовно и в други европейски страни.

Радиацията в Европа категорично не е следствие от ядрената катастрофа в Япония, тъй като периодът на полуразпад на йод- 131 е 8 дни, уточняват от Международната агенция по атомна енергия. Възможно е изтичането да е от фармацевтичен завод на територията на континента. Не се изключват като версии и други източници – например, инцидент при транспортиране на ядрени материали или атомна подвоница.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов