Избрани Новини

С живо дърво Стара Загора ще посрещне Коледа

Стара Загора Лайф

28-11-2013, 19:59

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара Загора - още по-зелен и красив град

В Стара Загора-още и още по-красиво и зелено!

За първи път Стара Загора ще има живо иглолистно дърво за предстоящите коледни празници в края на годината, вместо отсечено и украсено само за празника многогодишно дърво.

Общо 120 малки кедърчета ще бъдат раздадени на децата от яслите и градините в града. Те могат да ги засадят навън заедно със своите семейства или в дворовете на детските заведения, както и да си отгледат коледно дръвче у дома.
Идеята на кмета Живко Тодоров е заради празника тази година да не бъде отсичана елха. Тя е в продължение на желанието му Стара Загора да бъде още по-красив и зелен град. Коледното дърво ще бъде живо и ще остане и след празника да украсява площада пред сградата на общинската администрация, където расте в момента.
Днес започва поставянето на коледна премяна на кедъра, който е на не по-малко от 40 години и вирее в група с други вечнозелени дървета. Той е бил „спасен“ преди години при реконструкцията на площадното пространство от ландшафтен архитект Галина Николова.
Екоидеята на кмета ще бъде продължена и от малките старозагорци, които ще дойдат в 18.00 ч. на 2 декември за ритуала по символичното „запалване“ на коледното дърво. Повече от 60 деца ще могат да отнесат със себе си и да засадят, където пожелаят, двегодишни кедърчета. Те са отгледани от общинските служители от звено „Озеленяване“ и са „потомци“ на живото коледно дърво.
През 2012 г. Стара Загора спечели в категорията до 200 хиляди жители приза "Най-зелен град". По този повод в малката кашпа пред общината бе посадена млада ела, с тенденцията да стане голямо и красиво коледно дърво.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов