Избрани Новини

В Стара Загора-още и още по-красиво и зелено!

Заралии

21-11-2013, 17:16

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стара Загора - още по-зелен и красив град

Засаждат нови дървета из града, обновяват градинките, а цветната инсталация пред Общината днес облече зимната си премяна.

Градът ни с всеки изминал ден става все по-привлекателно и красиво място. И още по-зелен. В градинката с пингвините до църквата „Св. Никола” днес по обед специалисти и работници изграждаха съсредоточено и сръчно цветни пространства, засаждайки новите видове, които след ремонта на екстериорната среда в това пространство сега получи още по-зелен облик.
Бистра Ангелова-гл. експерт Озеленяване към звено Озеленяване на Община Стара Загора сподели, че видовете, които се поставят сега в градинката с  пингвините са основно спирея, като към момента преобладава дървовидният чемшир, който е по-висок и дава обема на градинките. Предстои да бъдат засадени юниперуси и някои по-екзотични видове като ескалония. Друг вид, който ще расте тук и досега не е вкарван в града, е чойсия. Освен това зеленото пространство на градината ще оформят и няколко вида туи, тис и хортензия. Напролет очакваме градинката да грейне в розово, бяло и лилаво, но ще ги видим напролет, а сега е предимно зелено - с усмивка изтъкна Ангелова.
Централните градинки вече имат още повече видове и цветове, но се работи активно и за тревните пространства и по по-отдалечените райони на Стара Загора. Подменят се и се засаждат и нови дървета, каза инж. Галина Кожухарова - началник звено Озеленяване към Общината. „Началото беше поставено миналата седмица с ясени, засадени в широкото пространство между училище „Димитър Благоев” и читалище „Климент Охридски”. От същия вид дървета бяха засадени вчера в близост до църквата „Св.Никола” Днес чакаме да дойдат 5 шестила, които ще бъдат поставени на уличното пространство пред градинката на църквата.
Пред 5-то ОУ ще има също 5 бр. розово цъфтяща акация, която всъщност се нарича церцис. Същият вид го има на запад от кръстовището на Димчо Стаев и Цар Симеон. Там имаше потребност също от 5 бр. розово цъфтящи дървета. Другото място с този вид е по Княз Борис от Руски до Раковска –изкопаните са дупките и ще се възстанови съществуващият дървесен вид и идентичност на улицата.

Нов вид ще внесем-китайски мехурник, който не е особено популярен, но е много харесван. Той ще бъде пред градинка Тракия. Видът е парков, но ще е поставен на тротоара-като преход към градинката. Дупките са подготвени и очакваме видът да дойде. А днес слагаха брези до Съда и Операта-улица, която традиционно е била с брези, но не е била възстановявана с години.
Ул.Димитър Наумов също ще възстанови брезовият състав- 35 броя са вече засадени. Предстои ул. Иречек да се възстанови по същия начин.
На вниманието на всички инициативни граждани, които искат да облагородят цветните площи пред блоковете си, ще предоставим бреза, но само при подходящи условия и готова изкопана дупка. Офисът на звено Озеленяване се намира до VI ОУ. Там е новото ни местоположение.”
И още по темата-по проекта за озеленяването на града ни предстои засаждане основно на липи по ул. Христо Ботев и липи и чинари по Столетов, но след приключване на ремонтните дейности по улиците и тротоарите там, допълват експертите от звено Озеленяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов