Избрани Новини

Протестиращите ще почетат Пражката пролет

Гражданите ще запазят минута мълчание пред посолствата на Чехия и Словакия

Днешното протестно шествие срещу кабинета "Орешарски" ще почете Пражката пролет, като мине покрай посолствата на Чехия и Словакия. Там гражданите ще запазят минута мълчание за почит и извинение.

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. На 21 август 1968 година идва и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет. Тя започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

Днес Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в розово, а отдолу имаше надпис: "България се извинява !!!".

В знак на протест монумента беше изрисуван няколко пъти.
През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов