Избрани Новини

Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в розово!

В знак на протест, Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти в последните години.

Паметникът на Съветската армия осъмна отново боядисан, този път войниците са в розово, предаде БГНЕС.

Отдолу има надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!".

Днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

Пражката пролет започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20 август 1968 г., когато СССР и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната. 

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет - с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.

В знак на протест пък, в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти.
През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов