Избрани Новини

Довечера погребват миньорите от "Ораново"

Двамата ще бъдат погребани в родното им село Крупник

Двамата миньори от рудник "Ораново" Иван и Николай ще бъдат погребани тази вечер в родното им село Крупник.

Погребението на Иван Лазаров ще бъде в 19.00 часа, а в 19.30 часа ще е траурната церемония на Николай Михайлов.

До последно всички техни колеги и близки се надяваха да са оцелели. Двамата бяха открити тази сутрин на 9-я метър в 12-метровата галерия А. Телата на двамата бяха открити след мъчително за близките чакане в продължение на 18 дни и надежда за чудо, че ще ги намерят живи. От общината в Симитли поемат разходите по погребенията на двамата нелепо загинали миньори. В общината е обявен тридневен траур. Местните в Симитли жалят за загиналите четирима млади мъже.

Bulgariautre.bg припомня, че през 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

На 16 юли т.г. след масирано срутване на кал, глина и вода свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви веднага. Днес бяха открити и телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Преди дни, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина. По информация на близките му, Асен не е почивал от две седмици.

Оцелелият при трагедията шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов