Избрани Новини

Мина "Ораново": 190 нарушения и 9 човешки живота

Това е тежката равносметка за рудника

Румяна Михайлова, директор на "Главна инспекция по труда", заяви в интервю за БНР, че до момента са отчетени 190 нарушения по безопасността в рудник "Ораново".

Според Михайлова тези нарушения са трупани през годините и не са били поправяни. Тя допълни, че е твърде рано е да се каже кои са конкретните нарушения, тепърва предстои да бъдат установени причините за тях.

Директорът на "Главна инспекция по труда" увери, че в момента работата в рудника е спряна и преди да започне отново, задължително ще бъдат направени всички проверки и взети адекватните мерки за безопасност.

Bulgariautre.bg припомня, че през 2007 година взрив на газ гризу причини смъртта на двама души в "Ораново", а други 22-ма от смяната бяха ранени. През 2007 година, три месеца и половина по-късно, при нов инцидент загинаха още двама.

На 16 юли т.г. свлачище в мина затрупа четирима. Двама от тях бяха открити мъртви веднага. Днес бяха открити и телата на другите двама затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Преди дни, по време на издирвателната акция, шлосерът Асен Грънчаров, който бил на 200 метра под земята и на 600 метра от мястото, където копаеха колегите му, получи инфаркт и почина.

Оцелелият при трагедията шлосер Бойко Ружински каза, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на девет души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов