Избрани Новини
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Пълнена Коледна пуйка с кестени и сушени плодове
08-12-2012, 18:19
Снимка:Сидония Радева
Автор:Елза Парини
Още по Темата:Сидония изкушава с богато меню и бал с маски в новогодишната нощ
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Агнешко Задушено
Новото Божоле пристигна при Сидония
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Гъши дроб с ябълки, черешово кули и шоколадов пикантен сос
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Поширана риба в бял винен сос
"Сидония - Lord Of The Chefs" e най-добрият ресторант в София
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Крушов Галет
РЕЦЕПТАТА НА СИДОНИЯ: Печен патладжан с моцарела и доматена салца
Сидония изумява гости с филе от канадски бизон
Шеф Сидония разкрива тайната си рецепта специално пред читателите на Bulgariautre.bg
Коледа чука на врата, празничното настроение е обзело всички. Пазаруването, подаръците и елхите са тривиалната част от празника - истинското предизвикателство идва с приготовлението на коледната трапеза, тук всеки домакин може да изпъкне с оригиналност и майсторство. Вълшебницата от кухнята Сидония, помага днес на читателите на Bulgariаutre.bg да превърнат празничната вечеря в неповторимо и вкусно семейно изживяване.
Именно с вкусна пуйка приготвената по следващата рецепта Сидония ще сюрпризира приятно и гостите на своят ресторант „Сидония – Lord Of The Chefs” в новогодишната нощ. Вижте цялото изобилие от празничното меню на Сидония тук.
Ето и рецептата, която ще ви превърне в любими кулинари на цялото семейство и всички приятели.
1 пуйка около 2.5-3 кг.
прясно смляна морска сол и черен пипер
3 с.л. + 1/4 ч.ч. зехтин
250 гр бекон или панчета, нарязан на кубчета
700 гр. мляно свинско месо ( от плешка) може и кайма смес
12 кестена ( печени,белени и накълцани) може да се заменят с 50 гр. лешници
10 сушени сини сливи и каисии ,накълцани
2 ч.ч. галета
1 ч.ч. пармезан
2 яйца
2 с.л. прясно смлян черен пипер
щипка индийско орехче
1 ч.л. пресен розмарин на ситно
1 с.л. пресен градински чай на ситно
магданоз
2 ч.ч. бяло сухо вино
глазура:
80 мл зехтин
1 с.л. мед
сока на половин портокал
1.Фурната се загрява на 180’С
2.Измитата, почистена и подсушена пуйка се осолява и овкусява с черен пипер отвътре.
3.В тиган се загряват 3 с.л. зехтин, добавя се бекона(панчета) и се запържва до златисто-кафяво. Добавя се свинското месо (каймата) и се готви, като се разбърква около 20 мин.
4.Добавят се кестените (лешниците) и сушените плодове. Готви се още около 8 мин. Отдръпва се съда от огъня и се оставя да се охлади около 20 мин.
5.Добавят се галетата, пармезана, яйцата и подправките. Разбърква се добре с дървена лъжица.
6.Пуйката се пълни с получената плънка и се зашива. Поставя се в тава, поръсена със стръкове магданоз и зехтин. Залива се с бялото вино и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с медената глазура. Пече се около 2.30 - 3 часа , като периодично се облива със соса. (Ако пуйката започне да потъмнява, я покрийте с намазнено алуминиево фолио)
7.След като е готова, пуйката се оставя да престой около 20 мин преди да се премахнат конците.
Топ Новини