Избрани Новини

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов: Намаляването на ДДС е подкрепа най-вече за нашите служители

Председателят на Българската асоциация на заведенията ексклузивно пред Tribune.bg.

-         Господин Алибегов, вчера беше обявено, че ДДС за ресторантьорския бранш ще бъде намалено на 9%. Какво означава това за Вас?

-         Това е огромна подкрепа, която лично премиерът Бойко Борисов ни оказа в един изключително труден момент, за което му благодарим. Ние винаги сме избягвали политически обвързаности, но когато ти помогнат толкова мощно, няма как да не го отчетеш. С намаляването на ДДС за бранша ни, а и с всички останали мерки, вече можем по-спокойно да разработваме стратегиите си за излизане от кризата. И най-важното – ще ни помогне да запазим в максимална степен персонала си. А това са стотици хиляди хора и съдби, които ще запазят препитанието си и ще продължат да внасят добавена стойност в българската икономика. 

-         Бяхте обявили, че очаквате фалит на около 50% от вашия бизнес, този процент намалява ли сега?

-         Със сигурност този процент ще намалее. Факт е, че има колеги, които дори сега няма да успеят да се спасят от фалит, но те ще бъдат много по-малко. Когато си работил съвестно през годините и си бил коректен както към държавата, така и към партньорите си, една такава помощ ти дава мощен тласък да се изправиш на крака.

-         Сам споменахте за коректния начин на работа. Именно това е и една от основните критики към бранша ви – че голяма част от него е в сивия сектор…

-         Намаляването на сивия сектор в бранша ни винаги е бил основен приоритет на Българската асоциация на заведенията. И колкото и нескромно да звучи, ние можем да се похвалим със сериозни успехи при реализирането му. Вярваме, че намалената ставка на ДДС е поредната правилна стъпка в тази посока. И тук искам да отбележа нещо много важно. Ние настояваме и за увеличение на минималния осигурителен праг на нашите служители, което също ще принуди колегите ни, които хитруват и не са коректни, да излязат на светло. Защото иначе сме поставени в ситуация на нелоялна конкуренция, срещу което се борим от много време.

-         А ще успеете ли наистина да вкарате повече пари в държавната хазна след намаляването на ДДС и как ще стане това?

-         Вярваме, че ще успеем. Сега наш ангажимент е да отвърнем подобаващо на подадената ни ръка и да спазим поетите ангажименти. В бизнеса си аз винаги съм бил точен и коректен както към държавата, така и към служителите си. Повечето от моите колеги също. Това ни дава увереност да защитаваме каузите си, когато виждаме проблеми в системата. Ние обаче не си заравяме главите в пясъка – наясно сме, че има хора от бранша ни, които заобикалят правилата. Е, сега ще им е много по-трудно да го правят. Защото друга договорка, която постигнахме с правителството е да бъде създадена наша собствена камара, която да контролира бранша ни. Това е нещо, за което се борим от години, въпреки че ще ни създаде огромна административна тежест. Ние обаче не бягаме от отговорност и вярваме, че най-добре можем да регулираме дейността си. В момента между нас и държавата има добър диалог и ако той се запази, ще бъде полезно за всички ни.

-         На срещата ви с премиера беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година. Защо сте толкова против този документ?

-         Ние не сме против Наредба Н-18. Сама по себе си нейната цел е правилна, но има прекалено много несъвършенства, които трябва да се изчистят. Нека напомня, че премиерът Бойко Борисов беше първият, който ни подкрепи и в тези наши искания. Сега вече спокойно ще можем да изчистим спорните моменти заедно с Министерството на финансите и НАП.

-         Кои са останалите важни мерки, които ще помогнат на бранша ви?

-          Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса. Тук искам да подчертая, че става дума за декларирани, но все още неплатени данъци. Динамиката на нашия бизнес е такава, че повечето колеги почти винаги имат някакви задължения. Но когато те са декларирани, това означава, че не се крият, а ще бъдат погасени с лихвите. Така сериозно ще се разшири диапазона на тези, които могат да кандидатстват по мерки от типа на 60:40. Удължаването на срока за тази мярка също е много важно, защото докато бяхме затворени със заповед на министъра на здравеопазването, тя за нас не работеше. Сега, когато отворихме, макар и с намален капацитет, вече можем да се възползваме от нея.

-          И накрая – намаленото ДДС ще доведе ли до намаление на цените в заведенията?

-          Това, което можем да гарантираме е, че със сигурност няма да ги увеличи. Защото нашите цени зависят от ставката, на която получаваме стоката си. А само за последната година имаше многократно увеличение на цените. Сега ще можем по-спокойно да поемем този марж. И се надявам да съм пределно ясен - предприетите мерки защитават на първо място нашите служители, които са неизменна част от бизнеса ни. Много от тях са кадри, градени с години. Те освен наши приятели, са и съвестни данъкоплатци, за които в момента правителството се погрижи. Но в този тежък момент е важно бързото рестартиране на цялата икономика. За това се надяваме подобна подкрепа да получат и колегите ни от културата, фитнесцентровете и най-засегнатите от кризата сфери. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)