Избрани Новини

Чумата по овцете – емоция срещу факти

От няколко дни интернет е залят от изключително емоционални снимки и коментари за избиването на хиляди кози и овце. Властите са обвинявани в „геноцид“ и „безпричинно умъртвяване на животни“. Изписаха се цели конспиративни теории за това какво се прави, защо се прави и най-важното – кой има полза от това.

Нека обаче оставим за момент емоциите настрана и да погледнем сухите факти.

Какво представлява заболяването?

Известно е като PPR (Peste des Petits Ruminants) или на български – чума по дребните преживни животни. Болестта е силно заразна и засяга основно овцете и козите. Записани са обаче и случаи на предаване на вируса на диви животни като елени и сърни, освен това убива камили и по-дребни преживни видове. Крави и биволи също могат да заболеят, те обаче не проявяват симптоми, а само пренасят вируса. Смъртността е огромна – 80-100%.

Заболяването се появява за първи път в Кот Д‘Ивоар през далечната 1942 и оттогава успя да обиколи света и да разболее добитъка в над 70 страни. На европейска земя обаче болестта достигна за първи път през лятото на 2018 г. – в България. Премина у нас през турската граница.

Иначе учените са оптимисти, че ако бъдат избивани заразените екземпляри чумата може да изчезне в близките 15 години.

Как се предава и опасно ли е за хората?

Чумата се предава най-често чрез директен контакт с заразени животни. Другите възможности са по въздушно-капков път чрез вдишване или със замърсени фуражи или други продукти. Предава се лесно и ако не бъде ограничена навреме може за дни да обхване огромни територии.

Добрата новина е, че за разлика от птичия грип, това не е вирус, от който могат да се разболеят и да загинат хора. Липсата на информация обаче ни хвърли в другата крайност – изпадна се в заблуда и фалшиво успокоение, че тогава вирусът не ни засяга. Месото и млечните продукти от заразени животни обаче не са подходящи за консумация.

И ако заразени животни измрат от болестта вместо да бъдат умъртвени и унищожени – компенсациите няма да са в сила. А бъдете сигурни, че недобросъвестни собственици са напълно в състояние да се опитат да продават мъртви животни като „прясно месо“.

Не отговаря на действителността и спекулацията, че се избиват незаразени стада и няма изследвания, които да доказват чумата – такива има и бяха съобщени от българските власти. Новината беше широко отразена и от световните медии.

А каква става с птичия грип?

През 2018 г. общо засечени са 11 огнища, големи и индустриални ферми, а също така и едно ловно стопанство. Основна характерна черта на това заболяване е мутирането на щама. За 2018 убитите птици са около 1 милион, което е сериозен напредък в сравнение с април 2016 г., когато убитите птици бяха над два милиона.

Никой обаче не излезе в защита на пилетата и кокошките.

Ще бъдат ли обезщетени стопаните?

Да, обезщетенията са фиксирани и обект на допълнителни преговори. При желание някои стопани дори няма да бъдат компенсирани с пари, а с нов жив добитък.

Как се действа при заболяване в други страни?

И да не ви се вярва България не е прецедент в това отношение. През 2001 г. поради епидемията на шап във Великобритания бяха избити 10 милиона  овце и говеда. Загубите се равняваха на  10 млрд. паунда. Бройката беше толкова голяма, че труповете на животните се заравяха и изгаряха във временно изкопани за целта ровове. Безбройните пожари се показваха нон-стоп по телевизиите, а чувството на безпомощност беше опустошително.

Първоначалните опити за ограничаване на заразата със затваряне на ферми със здрави животни, дезинфекцията на входовете, недопускането на животните навън и изхранването им само вътре във фермите не дадоха никакъв резултат и заразата проникна въпреки всичко.

За да се справи страната тогава реши, че всички животни от огромния засегнат район ще бъдат умъртвени – въпреки чувствата на фермерите и въпреки огромните финансови загуби. Естествено, че и тогава някои фермери обвиняваха и не разбираха действието на правителството, те също си имаха любими животни, които обичаха, но с помощта на армията трябваше да се действа бързо и безкомпромисно. Сега и след толкова години погледнато – мерките са били правилни. А фермерите бяха обезщетени и си купиха нови животни.

Нека все пак погледнем реалистично – за тях това е добитък, гледан за месо и мляко, а не домашни любимци.

Кой и как се възползва от гнева на хората?

Умъртвяването на добитък е най-крайната и тежка мярка. Ужасът, който преживяват стопаните (особено малките производители, които отглеждат животните за собствени нужди и търговия на дребно) е безспорен.  Няма спор и че няма нищо по-човешко от това да съчувстваш за избиването на животните и мъката на собствениците им.

През последните три дни обаче ситуацията излезе извън контрол, а интернет се превърна в съд за „виновните“, които „умишлено избиват“, „подлагат на геноцид“, „оставят хора без поминък“, „обезлюдяват селата“ и т.н.

Действителността е друга.

Ако не бъде спряна заразата, то след няколко месеца може да се наложи да бъдат избити всички овце и кози в България. А ако плъзне на запад или север… Това по-добре да не си го мислим дори.

Стопаните ще получат своите обезщетения.

Макар и да не може хората да се заразят с щама, това не прави месото и млякото годни за консумация.

А кой подклажда огъня на недоволството е ясно. И днес продължават протестите в с. Шарково. Хората не допускат ветеринарите до животните. В протестът се включи и лидерът на БСП Корнелия Нинова и социалистите. Участват и хора от Бургас и Варна. По думите на кмета на селото около 50 души от тези градове са били докарани специално, за да се присъединят към протестиращите.

Изводите са си за ваша сметка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов