Избрани Новини

Йордан Йовчев: Промените в Закона за хазарта са удар по спорта

Йордан Йовчев е единственият гимнастик при мъжете в света, който е участвал на 6 олимпиади. При жените узбекистанката Оксана Чусовитина успя да направи 7 в Рио. Роден е на 24 февруари 1973 година в Пловдив. В кариерата си има четири олимпийски медала (1 сребрърен и 3 бронзови). Има 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства, както и 1 златен, 6 сребърни и 2 бронзови от европейски. Спортист №1 на България за 2001 и 2003 година. Най-добър спортист на Балканите за 2003 г. От 2016 година е член на Залата на славата на Световната федерация по гимнастика.

- Данчо, загуби се в последните месеци.

- От 2 месеца съм в САЩ да помагам на малкия. Всъщност аз съм малкият, защото Джордън вече стана 185 сантиметра. Съпругата ми работи и когато има турнири на по-голямо разстояние, трябва да помагам. Сега се намираме в едно градче до Далас, където има турнир. Действам му мотивиращо, старае се повече. Давам му някой съвет.

- Какъв съвет може да даде един гимнастик на един тенисист? Това да не са ти халки или пък земя.

- Аз разбирам от спорт. Значи мога да дам съвет. Когато първият сервис не върви. Когато краката не са правилно поставени. Пък и съм играл, нищо че изпълнявам сервис с отскок, за да мине топката над мрежата (Смее се.) Но човек със спорт може да се занимава цял живот. Всеки може да върже кънките, но трудно се управляват. Но заради Албена Денкова се научих. След това направих тренировки с хокеистите ни и видях какви страхотни момчета са. Не съм само гимнастик. Опитвам всичко. Волейбол, баскетбол. Е, малко повече останах в гимнастиката.

- Докъде стигна Джордън в ранглистата?

- В момента е някъде на 11-12 място в американската ранглиста при 16-годишните. Има право да играе, защото още не е навършил 17. След това тръгва по турнири при по-големите.

- Гледахте ли представянето на Григор Димитров на “Ролан Гарос”?

- Всеки един мач. И загубата от Вердаско. Григор е страхотен спортист и тенисист. Просто трябва да намери себе с. Защото това е най-важното в големия спорт. Ако физиката ти е по-слаба, има начини да се навакса. Но трудното е да успееш да пребориш себе си. Защото в съвременния спорт всеки може да победи всеки. Независимо от ранглиста, от временна форма. Всеки се стреми към победата. Силата, която ти трябва да стигнеш върха, е да превъзмогнеш себе си. Да покажеш характера, който не ти дава да загубиш. В крайна сметка нищо изненадващо не се случи. На червено му е трудно. Сега обаче идва сезонът на трева, а там е много силен.

- А ти кога за последно хвана ракетата?

- Преди два дни показвах на Джордън как се правят някои работи. Особено на мрежата с отскок. Той още ми е добър и така компенсирам разликата в ръста.

- В България много се говори за промените в Закона за хазарта и забраната за рекламата му. Много спортисти се включиха в дискусията. Ти имаш ли мнение по въпроса?

- Имам. Това, което се предлага, ще се отрази много зле на спорта. С “Национална лотария” си партнираме по много проекти, като мога да кажа, че това са изключително точни хора, когато става въпрос за спорт. Такива фирми са необходими, защото в противен случай ще ограничим сериозно приходите за събитията, които правим. Не може всичко да идва от държавния бюджет. Подобно нещо го няма по света. Не съм запознат много, но подобни игри има по цяла Европа и по цял свят. По отношение на рекламата сигурно има и някакъв европейски регламент за тази дейност. И след като го изпълняваш, не виждам защо трябва да ти пречат да работиш. В момента държавата помага на спорта в рамките на възможностите си. Ако обаче спонсорите изчезнат, какво остава да правим? След това ще започнем да гледаме статистиката защо имаме толкова заболявания, защо хората умират по-рано. Парите за спорт са част от здравната политика Защото, колкото по-здрави хора има, толкова по-малко пари ще трябват за лечение. Не говоря за професионален спорт, а такъв за забавление. Един от последните проекти, които направихме заедно с “Национална лотария”, “Виваком” и “Дженерали” е клубът за уличен фитнес. Звучи малко странно, но на младите им харесва и се включват доста активно. Това разбраха и кметовете, и те се включиха в инициативата. Откриваме постоянно площадки. А без спонсори това няма как да се получи.

- От САЩ като че ли си оставил малко гимнастиката встрани?

- Не. Така съм от години. Гимнастиката е важна, но и семейството е важно. Напротив, работим и оттук. Стягаме републиканско във Варна. Като се прибера в края на юни или началото на юли, ще направим турнира “Йордан Йовчев” за деца в тренировъчната зала на “Арена Армеец”. Оказа се, че много деца тренират, а за някои възрасти просто няма състезания. И има голям интерес от Балканите. Ще дойдат много гимнастици и дано някои от тях достигнат до върховете в спорта. Но и за него трябват спонсори и се връщаме на предния въпрос.

Източник: 24 часа



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)