Избрани Новини

Николай Бареков си позволява да обвинява журналисти в своите грехове

Общество

19-08-2017, 11:06

Снимка:

facebook

Автор:

АЕЖ

Всичко от Автора

Безкрайна наглост е формулирането на подобен сигнал от лице, за което Националната агенция по приходите е установила, че не е подавал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи

Политикът Николай Бареков, свързван с укриване на данъци и източване на милиони от КТБ, днес си позволява да обвинява журналисти в своите грехове.
Евродепутатът е написал в профила си във Фейсбук, че е сезирал Главна прокуратура за „корупционни практики, укриване на доходи и пране на пари чрез закупуване на луксозни имоти“ от водещата в Нова ТВ Анна Цолова и подготвя подобни сигнали за водещите Антон Хекимян от БТВ, неговия продуцент Анна Тодорова и Виктор Николаев от Нова ТВ. 
Безкрайна наглост е формулирането на подобен сигнал от лице, за което Националната агенция по приходите е установила, че не е подавал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи. През 2014 година НАП постанови, че Бареков дължи над 35 хиляди лева данъци, заедно с лихвите. Ревизионният акт е потвърден на първа инстанция, предстои произнасянето на ВАС.
Съвсем наскоро от резюмето на обвинителния акт за източването на Корпоративна търговска банка стана ясно, че до Бареков и политическия му проект са стигнали над 25 милиона лева от фалиралата банка.
Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че би било изключително неуместно, ако институциите започнат да оказват натиск върху журналисти, вследствие на сигнали от лицето Николай Бареков. Преди да започне каквато и да била проверка, е необходимо е много внимателно да се прецени, доколко тези сигнали изобщо съдържат конкретни данни за нарушения. Далеч по-важна задача на компетентните органи би трябвало да бъде търсенето на отговорност от Бареков за щетите, нанесени на данъкоплатците чрез невнасяне на данъци и евентуалното получаване на неправомерни средства от фалиралата банка.
Асоциацията на европейските журналисти – България смята въпроса за заплащането в медиите за изключително важени неведнъж е посочвала, че наличието на доходи в сивия сектор не се отразява добре на медийната среда. Държавата и собствениците на медии са длъжници на журналистите в това отношение. Всяко разследване, започнато срещу журналисти, след сигнали от компрометирани политици обаче, би граничило с репресия и неминуемо би предизвикало нашата остра реакция, включително и чрез сезиране на международните ни партньори.
Източник: АЕЖ



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)