Избрани Новини

Отпечатък в болницата? Разбира се!

Там крадат повече от еврофондове и дори от магистрали

Когато преди време ми разказаха, че много известен шеф на една от най-големите софийски болници е замесен в елементарна афера за всекидневно източване на здравната каса, наистина не можех да повярвам, че е възможно.

Той си седи в столицата в частна клиника, преглежда си болни, върши си работата човекът, а в същото време служебният печат с неговото име се поставя десетки пъти всеки ден върху различни направления и разнообразна дейност, но не само на работното му място, а и в една провинциална болница на повече от 300 километра от София.

Разбира се - обясниха ми, - въпросният шеф отлично знае какво се случва и е активна страна в подялбата на благата от тази така успешна дистанционна финансова схема.

Убедих се, че напразно съм се съмнявал, когато преди няколко месеца извадиха скандален случай от друга малка провинциална болница - тази във Враца. Оказа се, че хирург там е практикувал по същото време в Шумен и е изработил цели 200 хиляди лева по клинични пътеки.

Чудите се как е ставало това? Ами много просто - показва го документацията в двете болници. В един и същи ден в 10,15 часа сутринта той отваря за апендикс пациентка във Враца, а 3 минути по-късно вече е хвърлил скалпела и зашива пациент с херния в Шумен. Нещо не ви се връзват времето и пространството? Струва ви се невъзможно?

Грешите. Какво като от Враца до Шумен са 274 километра само по въздух. Този хирург е космически. Казват, че нашите учени в БАН ще постигнат първи в света телепортацията, но след цели 30 години.

За врачанския хирург това вече е всекидневие. Когато професорите от академията започнат да се прехвърлят в съседната стая, нашият доктор вече ще е на Марс, открил всички клинични пътеки на Червената планета десетилетия преди НАСА.

Но какво да се прави, ние открай време сме лидери в космическите изследвания, а хирургът от Враца е само един от бойните ни асове. Стотици мъже и жени в бели престилки, които всеки ден точат пари от Националната здравно осигурителна каса.

Една от най-големите организирани кражби в момента се извършва точно в системата на здравеопазването. Там в последните години се източват повече пари, отколкото от европейските фондове.

Разпилените наркоорганизации в страната са като клошари, като клиенти на бюрата по труда пред реките от пари, които текат всеки ден от здравната каса.

Краде се масово и безогледно. Стотици отделни лекари, джипита, отделения и цели болници източват огромни средства, като дори често поставят в риск с действията и бездействията си здравето на пациентите.

Няма абсолютно никакво значение какви са болните - краде се от деца до старци, от сърдечно- до онкоболни. Краде се от пътеки, краде се от консумативи, краде се от неосъществени манипулации, краде се от неосъществени операции. Краде се и от осъществени операции, които никога не е било необходимо да се правят.

Както медицинските сестри от болницата в Шумен никога през живота си не са виждали хирурга космонавт от Враца, така има и стотици пациенти, които са лежали в болници или са им извършвани операции, за които те дори не са и чували. В същото време, когато отидат при личния лекар два пъти в месеца, той започва да им се муси, да нервничи и да обяснява, че е свършил направленията и вече ще трябва да си плащат.

За какъв мащаб на кражба става въпрос? Ами само в няколко проверени болници в първите няколко месеца на 2016 г. бяха разкрити злоупотреби за над 800 хиляди лева. Малко ли ви се струва?

Какво ли ще излезе, ако се направи проверка в абсолютно всички болници? Колко ли от тези 3,5 милиарда, заложени в бюджета за лечение на нацията, се крадат? 30 процента? 40 процента? Ако задълбаем, ще се окаже, че се източва повече, отколкото при строителство на магистрали!

Ами какво ще кажете за факта, че от 7051 проверени дентални клиники пак през тази година се оказва, че се правят нарушения в 3833? Това е повече от половината - и там важат схемите "пациент, лекуван в друг град, където въобще не е бил", или пък "изваден един и същи зъб в София и в Пазарджик".

Ами помните ли нашата пенсионирана колежка Ангелина Петрова, на която в голяма софийска болница й биеха аналгин вместо урбазон, за да си направят далаверата със здравната пътека? Помните ли как я накараха да си плати 2 банки с кръв, която въобще не бе необходимо да й се прелива?

Ами какво да кажем за възрастните хора с по 12-16 стента на сърцето, половината от които въобще не е било необходимо да им се слагат? Може и да ви изглежда неестествено и дори опасно това да се прави, но от тези манипулации са усвоени почти 20 милиона лева.

Страхувам се, че ако продължа да изреждам всяка здравна далавера в България, трябва да ми помага великият класик Толстой.

Но смятам, че и написаното дотук показва нееднозначно - всяка година парите за здравеопазване се увеличават, но нивото на обслужването е все по-лошо и вече 3/4 от завършващите млади лекари искат да напуснат страната. И всичко това, защото се краде неприемливо много, няма ред и справедливо разпределение на парите.

В тази наистина извънредна ситуация, защото здравето на нацията би трябвало директно да засяга националната сигурност дори повече от наплива на бежанци през страната ни, бе въведена една на пръв поглед нестандартна мярка за ограничаване на грабежа - регистрацията с пръстов отпечатък в болниците.

Да, изглежда обидно, няма да споря. Но, извинете, ние не сме в Швеция, нито в Германия или пък Швейцария. Ние сме в България, където кражбата е национален спорт - епидемия, която зарази фатално дори и хуманитарна гилдия като лекарското съсловие.

И нестандартното ниво на кражби изисква поне първоначално нестандартни мерки - точно като пръстовите отпечатъци. А за успеха им говорят красноречиво още първите отчетени резултати. Само за първите две седмици от нововъведението отчетената дейност на болниците е с 15 милиона лева по-малко, а "хоспитализирането" на пациенти се срива с цели 18 хиляди души. Значи може да се натисне спирачка на голямата кражба.

Това прави за цяла година около 350 милиона лева по-малко от фалшиво отчетени дейности на болниците. Но тъй като финансовият интерес, както вече подробно разказах, е твърде голям, веднага се завежда дело и съдът отхвърля този механизъм за контрол заради някакви си процесуални нередности. Разбира се, основен двигател срещу промяната са частните болници, подкрепени и от пациентски организации, които обаче правят всичко друго, но не и да защитават реално пациентите.

Нека сега пословично слабите в писането на закони чиновници поправят грешките си и съдът да прецени трябва ли да продължи колосалната кражба и бюрокрацията да победи старта на реформата.

 

Източник: 168chasa.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)