Избрани Новини

Да спасим живота по пътищата!

Общество

12-09-2015, 03:10

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има каузи, които се подкрепят с думи, присъствие, с отделни действия. Има такива, които ни докосват дълбоко и никога след това не сме същите. Има други, които са напълно непознати за нас, но се оказват истински близки до характера и същността ни. Има обаче и такива, които събират всички  тях в едно. Каузи, които изискват от  всички нас. От всеки един от нас. Във всеки един момент. Защото застраховка „Живот” е само лист хартия, истинската такава са вниманието и отговорността на пътя.

Безопасността по пътищата не е чак толкова сложна задача, ако бъдем обединени и упорити. Ако следваме правилата и следим следват ли ги останалите. Ако не се примиряваме и не оставяме недоволството си единствено в приятелски разговори и близкото обкръжение. Ако се поставим на мястото на близките на загиналите по пътищата. Ако увлечем семейството и колегите си, ако успеем да увлечем Вас, да ни подкрепите, ще бъдем добри в мисията да запазим живота на пътя. Както е по силите ни  - като дисциплинирани шофьори, внимателни пешеходци, отговорни граждани.

С наближаването на първия учебен ден, 15 септември, Община Кърджали обръща поглед към един от най-наболелите проблеми в България – войната по пътищата. В стремежа си да ограничи пътно-транспортните произшествия, намаляване броя на загиналите и пострадалите и повишаване на отговорността на пътя, се отдава изключително внимание на превенцията в областта.

С подкрепата на „Дженерали“ България и „Дъ пойнт Интернешънъл“ ООД предстои да бъде реализирана нова за страната ни, позитивна кампания под надслов „Пресичай безопасно с Боби и Кели“. Идеята е на кмета Хасан Азис - трябваха му 4 месеца, за да реализира всеки един елемент от проекта. Новите приятели на децата в Кърджали – Боби и Кели, всъщност са 3Д фигури с размер и визия на младежи, които ще бъдат монтирани на тротоарите, непосредствено до 4 ключови пешеходни пътеки в града. Практиката, действаща в редица европейски държави, показва по-отговорно и внимателно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасена по този напълно непознат за България начин. Новата стъпка в обезопасяването на пешеходни пътеки, още повече тези в близост до учебни заведения, е част от стратегията на Община Кърджали за отговорно поведение на пътя. Боби и Кели, от своя страна, са имена, дадени от проектанта и изпълнител на инициативата и не могат да бъдат модифицирани в български вариант. 

Откриването на обезопасените по нов начин пешеходни пътеки в града ще бъде основа на цял ден, посветен на пътната безопасност в Кърджали. Освен него жителите и гостите на града ще могат да вземат участие и в редица мероприятия, посветени на каузата за безопасни улици. Сред тях ще бъдат обучения и демонстрации на БЧК, обиколки на града с известни български автопилоти, детски игри и забавления. В „Пресичай безопасно с Боби и Кели“ се включва и БГ радио с подкрепата си в каузата за безопасни улици. Симеон Колев и обичани БГ изпълнители- Теди Кацарова, Мариана Попова и Дичо ще боядисат една от пешеходните пътеки в Кърджали. В кампанията ще се включат още Яна Каменова от „Гласът на България“, Веселин Плачков – изиграл Левски във филма „Дяконь Левски”, Веселин Веселинов - двукратен световен вицешампион и майстор на спорта по muay thai, рали шампионите Димитър Илиев и Пламен Стайков. Призивът на Митко Илиев и създадената от него Safety Driving Academy, за да осигурим по-голяма безопасност на децата на пътя, е приближавайки пешеходната пътека, да държим крака си готов върху спирачния педал.  Така намаляваме значително времето за спиране на автомобила и може да спасим човешки живот.

С идеята нововъведението за сигнализация на пешеходни пътеки да намери приложение в цялата страна, са поканени представители на всички общини в България, Министерски съвет, Народно събрание, неправителствени организации, свързани с пътната безопасност.

„Пресичай безопасно с Боби и Кели“ стартира в 11:00 ч. на 13 септември, неделя на пешеходната пътека между градската градина и Нека да обърнем  поглед към сигурността и безопасността на пътя. Стотици са убитите, хиляди ранените всяка година вследствие на пътно- транспортни произшествия в страната. Тежестта на тази мрачна статистика измерваме не в цифри, а в сълзи и неизмерима скръб, в неизживяни човешки животи. Когато войната по пътищата вземе за своя жертва невръстно дете, трагедията е пълна, а вината - на всички нас.

Вярваме, че споделената отговорност и постоянство в мисията да запазим живота на пътя могат да дадат реален резултат. Условието за това обаче е да бъдат обединени силите на всички нас, колкото се може повече на брой, по-силни и по-уверени в целта си.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)