Избрани Новини

Спортният министър Красен Кралев пред "Труд": Здравето на нацията е по-важно от медалите

- Г-н Кралев, вече месец сте министър на спорта. Анонсирахте много идеи за реформи...

- Основното е намаляване разходите на администрацията, увеличаване на средствата за детско-юношеския спорт и младежките дейности. Доволен съм, че нашият екип успя да защити за догодина същия бюджет за спорта, както за 2014-а - 66 милиона лева. Нашето министерство е с най-малкия бюджет и желанието ми е всеки лев да се харчи внимателно и по предназначение. Правим вътрешно преструктуриране, за да се отдели максимално голямо внимание на кандидатстването по европейски програми и участието в обществени поръчки. В спорта през годините е подценявана възможността за привличане на европейски средства. Затова, без да увеличаваме администрацията, като поорязахме тук и там, вече имаме екип, който работи по европейските програми. Знаем слабостта на премиера Бойко Борисов към спорта. Но това, което може да направим сами - ще го направим. След като изцедим европейските програми и докажем, че системата работи добре, ще имам очи да поискам и известно допълнително финансиране от централния бюджет с министерско постановление. Друго - понеже има много критики в одиторските доклади по обществените поръчки на държавните търговски дружества, които управляваме, създаваме дирекция „Обществени поръчки". Тя ще прави поръчките в самото министерство, но и ще има мониторинг върху поръчките в търговските ни дружества. Тази дирекция ще подпомага и федерациите и клубовете, когато те го поискат.

- Федерациите и клубовете се вълнуват най-много какви ще са критериите и принципите за финансирането им от страна на държавата.

- Приоритетно финансиране ще има за федерациите, които активно развиват детско-юношеския спорт. Новата система за финансиране беше докладвана и приета с малки конструктивни корекции в парламентарната комисия, за което благодаря на всички колеги. Като цяло духът и посоката, в която вървим, получиха пълна подкрепа, включително и от опозицията. Така постигнахме консенсус, че българският спорт се нуждае от коренна промяна. Че е необходим нов закон, че трябва подкрепа на детско-юношеския спорт. За догодина създаваме нов показател при разпределянето на средствата - програма за развитие на елитния спорт в областта на детско-юношеския спорт. Намалява се броят на елитните спортисти (мъже и жени), които в момента получават подкрепа. Досега са 250 души - твърде много на фона на резултатите. Догодина елитът ще е 120 спортисти, обособени в проектоолимпийски отбор. Ще направим олимпийски резерв от 130 юноши и девойки в последните две възрастови групи преди мъже и жени. Отделно ще дадем възможност на федерациите да посочат още около 500 юноши и девойки, които също ще финансираме, като целта ни е да създадем една по-широка основа и база от спортисти, от които да очакваме добри резултати. Следващите години ще засилим промените в тази посока.

- А как ще подходите към държавната подкрепа на спортните клубове?

- Отново водеща ще е работата с подрастващите. За да стане контролът по-качествен и да не си играем на реформи само на хартия, ще изискаме всички протоколи от участия в държавните първенства през последните години, за да видим реалния принос и реалното качество на работата на всеки един клуб и състоянието на основата във всеки един спорт. Като не е най-важно само количеството и качеството на медалите, а и колко деца са участвали в държавните първенства. Предвиждаме да осигурим финансиране за група от около 30 души методисти, които ще контролират работата на клубовете по области. За да сме сигурни, че освен бройката деца се извършва качествено треньорската работа. Иначе сме наясно, че има случаи на клубове с по един-двама състезатели. Има и федерации, създали олимпийски шампиони, а след тях не идва нищо. Логично е те да получават по-малко отколкото досега. Ще има съпротива срещу тази нова система, но ще се опитаме да бъдем справедливи. Всички трябва да са спокойни. Тези, които работят, ще получат пари. Тези, които не работят, също да бъдат спокойни - няма да получат пари.

- Предвиждате ли по-специални условия за спортните игри? Които са най-масови и популярни, но и успехите при тях идват най-трудно...

- Спортните игри като цяло са най-желани и харесвани от децата. Затова в новата система задължително ще финансираме по два национални отбора за подрастващи по избор на спортните федерации в зависимост от поколенията. Защото стимул и за най-малките спортисти е да влязат в националния отбор. Най-точният пример тук е баскетболът. Изключително популярен спорт, с огромен социален ефект, но нямаме международни успехи в него. Как обаче федерацията да не получи необходимия ресурс, за да работи? Друг подобен спорт с наистина неизмерима социална тежест е плуването, макар и да не е колективен. При него има и инфраструктурни проблеми с липсата на басейни на много места. Най-общо казано - медалите са важни, но здравето на нацията е по-важно.

- Това означава ли, че ще сте първият спортен министър, който няма пряко да обвърже своята работа с медалите от големи първенства?

- Не бих отдал такова голямо значение единствено на успехите. Успехът на олимпиадата в Рио де Жанейро след две години няма да е резултат от дейността на нашия екип - един спортист се подготвя за олимпийските игри 6, 8 дори 10 и повече години. Затова тези реформи, които правим в момента - ако всичко мине по план, - ще дадат резултат след между 6 и 10 години. Да, медалите ни радват. Но по-важното е да имаме консенсус около тези идеи, не само от управляващата коалиция, но и останалите партии да ни подкрепят, защото спортът трябва да е национален приоритет. Гарантирам, че и добри резултати ще има, макар и в период от десетина години, ако успеем да върнем спорта на правилния път.

- От екипа на служебния министър Евгения Раданова наследихте документ, който регламентира как и кои домакинства на големи състезания да подкрепя държавата. Ще го използвате ли?

- В основни линии - да, с малки промени. Най-важното е - да не харчим повече от това, с което разполагаме. За домакинства са заделени 5-6 милиона лева. Досега са се одобрявали много проекти, а се изпълнявали основно тези в началото на годината. За някои няма пари и се стига до скандали. Специална комисия ще определя кои домакинства ще бъдат подкрепени и с колко. Ще се кандидатства до края на предходната година, само сега срокът ще е удължен. Всеки ще трябва да докаже размера на собствените средства, които ще вложи в състезанието, и да предостави подробна план-сметка на разходите. Така ще избегнем двойното финансиране на някои дейности, които понякога са подпомагани от международните централи. За 2015 г. приоритетни ще бъдат състезанията, които носят спечелване на олимпийски квоти за игрите в Рио.

- Как виждате състоянието на елитния български спорт в момента?

- То е абсолютно ясно. Броим медалите на пръстите на едната си ръка. Колко титли имаме тази година на световни първенства? Две! На ансамбъла на гимнастичките и на боксьорката Станимира Петрова, и то в неолимпийска категория, но тя пък явно е много сериозна спортистка. Това е очевидният резултат от работата в българския спорт през последните 25 години. С пълното съзнание съм, че когато се прави реформа, тя не може да се хареса на всички. Сили да продължа ми дава фактът, че към момента това, което замисляме и правим, получава наистина сериозна и вдъхновяваща подкрепа от спортната общественост. Знам, че сме на прав път. Някои, които са живуркали, няма да продължат да го правят, това е ясно. Други ще бъдат щастливи, защото ще продължат да работят. Аз лично не се плаша от работа. 22-23 години имам в частния бизнес, в маркетинга, където е изключително тежко. Времето не ми стига, ползвам всяка секунда. Предстоят ми 4 години от живота, които искам да посветя на каузата да върнем спорта в правилния път. Примерно, аз съм сигурен, че ще имаме олимпийски шампион в Рио. И какво? Ще отчетем ръст и по-добър резултат на олимпиадата. Но аз ще съм си свършил ли работата тогава? Няма да съм я свършил. Работата си ще я свърша с по-справедливото финансиране на спорта, с нови инфраструктурни проекти - спортни площадки, басейни и физкултурни салони и т.н. С нова система на спорта. Близо 600 училища нямат физкултурни салони. Как да искаме децата да се включат по-активно в реформата, която започваме?

- Обещахте и нов закон за спорта през 2015 година...

- Ключето наистина е нов закон за спорта, който ще регламентира правата и задълженията на всички участници в системата. Примерно общините отговарят за масовия спорт - както е в Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария... Това е моделът, който трябва да следваме. Нашите идеи, които представихме преди две седмици в Брюксел, се покриваха тотално с най-добрите системи. Макар да сме най-малките и най-бедните. И това ми дава кураж, че сме на правилния път. Когато направим новия закон, ще е ясно как точно общините ще бъдат ангажирани с масовия спорт, защото това е тяхната работа. Как да направим ясно разграничение между масовия и детско-юношеския спорт, който творят клубовете. Тогава, като има цялостна система, защото сме свързани и с министерство на образованието, и с общините, ще е възможно и точно планиране на инфраструктурните спортни проекти - на техния вид и местоположение съобразно нуждите, реалната ситуация и традициите по места.

 

Източник: Труд



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)