Избрани Новини

Проф. Кожухарова: В момента няма белези за начало на грипна епидемия

Ако повече от четири дни не се чувствате добре, потърсете медицинска помощ, възможни са усложнения, съветва тя

Проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология в интервю за Bulgariautre.bg

Проф. Кожухарова, температурите паднаха рязко в последните няколко дни, може ли да очакваме повишаване на броя на болните от грип?

Не, тези дни не може да очакваме повишаване броя на болните, защото грипните епидемии никога не започват веднага и към момента лабораторията в Националния център за заразни болести няма един такъв положителен резултат. Очевидно имаме още време преди грипната епидемия.

А какви са първите симптоми на по-сериозно заболяване? И кога е време да се откажем от домашното лечение и да потърсим лекарска помощ?

Общо взето първите симптоми на грипа са много полулярни, защото това са симптомите и на другите вирусни инфекции, които засягат горните дихателни пътища, които са много разпростраении по време на есенно-зимния сезон. Това са неразположение, висока температура, хрема, кашлица. За разлика от другите вируси обаче при грипа, заболяването протича по- тежко, човек се чувства по-зле, особено пък ако става дума за малко дете или за възрастен човек. Не е необходимо сами да си поставяме диагноза от какво сме болни, независимо дали става дума за грип, за хрема или за някаква друга болест. Това е нещо, което го правят лекарите, защото те могат да преценят дали има риск от възникването на някакво усложнение.

Колко време е необходимо на човешкия организъм, за да се излекува напълно?

Грипът в огромния процент от случаите минава за няколко дни и при младите здрави хора по правило не възникват усложнения. Но независимо от това, което ви казвам в момента, усложения могат да се случат и при млади и здрави хора. Така че ако до четвъртия-петия ден човек не започне да се чувства по-добре, а в някои случаи определено започва да се чувства по-зле, това е сигналът, че е задължително да се обърне към личния си лекар. Защото това е белег за възникване на усложение.

Тази година кога може да очакваме грипна епидемия?

Не мога да ви кажа кога смята да дойде грипът. Общо взето, ето октомври мина вече, така че няма да е сега. Би могло да бъде през ноември, би могло да бъде през декември. По-често обаче, това, което показва статистиката, без да бъде съгласувано с грипните вируси, това е че тя е януари-февруари. Би могло да бъде и през ноември, но нека изчакаме още малко. Към момента заболеваемостта е ниска. Ние регистрираме всички остри-респираторни заболявания и към момента процентът е малък. Така че няма белези за развитие на грипна епидемия към момента.

Ситуацията се следи ежедневно, лабораторията има готовност за изследвания. Когато имаме резултати ще информираме обществото. За момента нямам основание да правя някакви прогнози.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)