Избрани Новини

Бойко Борисов: "Експертът" Орешарски води България към фалит

Господин Борисов, как ще коментирате решението на Станишев да оглави листата на БСП за Брюксел?

За един лидер да абдикира от вътрешната политика, криейки се на топло и добре платено място в Брюксел, не му отива. Това се прави в края на кариерата, когато човек е много опитен и изморен, и тогава би могъл да се отдаде на евродепутатска работа. Оттам нататък личната кариера и това какво ще прави Станишев си е лично негова работа. Затова не бих могъл да му се меся във взимането на решения. Безспорно, че ако му е било толкова важно да е евродепутат, преди 5 години той нямаше да остане в България, за да се кандидатира за премиер, а щеше да стане евродепутат. Сега, когато той се уплаши да стане министър-председател и да носи отговорност за управлението на държавата, реши, че е по престижно да е евродепутат. Негово право е да избира начина, по който той ще развива своята кариера.

Как ще коментирате признанието на Пламен Орешарски, че в момента има отлив на инвестиции от страната?

Гениалното "експертно откритие" направено на партийно събрание в Боровец, че има отлив на инвестиции по време на това управление, което по метода на елементарната логика и по движение на океаните означава, че при управлението на ГЕРБ е имало прилив на инвестиции, след като сега има отлив. И няма как когато е имало прилив на инвестиции, хората да се страхуват от бъдещо управление на ГЕРБ, а точно обратното. Гарантирам, че отливът на инвестиции ще спре, а ще има прилив на инвестиции. Така както при него аферата "Батко и братко", в която Орешарски беше пряко замесен като член на борда на директорите на Агенция "Пътища", бяха приведени в несъответствие (спрени) всички еврофондове, а по времето на ГЕРБ бяха пуснати всички европейски пари. Това са истини и факти, които не подлежат на коментар.

Защо наричате Орешарски псевдоексперт?

Няма как експерт във финансите да замрази пенсионната реформа при този демографски срив, при застаряващо население и при увеличаване на разходите в пенсионните системи. Няма как такъв човек да е експерт, при положение, че тегли заеми с огромни лихви, с които задължава страната при нулев икономически растеж. Това е явно водене на страната към фалит. Няма как да лъжеш хората, че откриваш работни места, а в същото време безработицата да е на най-високите си нива, на които е била. Данните на Националния статистически институт показват, че през четвъртото тримесечие на 2013 година безработните са 439 800 души, а коефициантът на безработица е 13%. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 година броят на безработните е с 5.4% по-висок, а коефициентът на безработица е с 0.6% по-висок. И няма как, когато си "експерт" да участваш само в срещите на две партии, след като аз го поканих официално да дойде и да се срещне с над 90 кметове на ГЕРБ. За това без да целя никаква лична обида към него, аз само коментирам експертните му качества, като тези, които изброих до този момент, по никакъв начин не ме убеждават, че той е експерт.

Бяхте обвинен, че водите анти-ДПС кампания. Вашият коментар?

ГЕРБ не води анти-ДПС кампания, а водим кампания срещу безпринципни назначения и безпринципни уволнения и ползването на власт, повече от тази, която е отредил народът. Това са нашите претенции към ДПС. В ГЕРБ има много българси мюсюлмани и мохамедани, така че те в случая биха могли да бъдат мост за разбирателство, а не за притовипоставяне с ДПС.

Какво е отношението към Реформаторския блок?

На Рерматорския блок им пожелавам единствено успех. И се надявам един ден и техният лидер вдясно да постигне поне 10 поредни победи и да държи БСП като втора политическа сила.


Източник: boykoborissov.bgТоп Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)