Избрани Новини

Ивайло Калфин: Станишев истеризира срещу АБВ, Местан и медиите му помагат

Алтернативата е на непрозрачния начин на управление, на вземането на решения

Интервю на Илиана Беновска „Радио К2“ с Ивайло Калфин, член на АБВ -АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ, член на Европейския Парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите & демократите/ КБ/ , позиции:Комисията по бюджети - член, Говорител на S&D, Комисия по бюджетен контрол -заместник, Комисия по промишленост, изследвания и енергетика -заместник , Делегация за връзки с Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Косово-член, Делегация за връзки с държавите от Южна Азия - заместник, Интергрупа "Младеж", Специална комисия по финансовата, икономическа и социална криза (2009-2011),Комисия по политическите предизвикателства (2010-2011) ,заместник министър – председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005 – 2009),избиран няколко пъти за народен представител.
ТЕМА: На 249-ия ден след предсрочните парламентарни избори за 42 НС , на 226-ия ден от кабинета „Орешарски”, на 218-ия ден от протестите с искане за оставка на правителството и нови избори, 75 дни след скандала с Христо Бисеров и 29 дни след предявяването на обвинения срещу Бисеров , 61 дни след, като ГЕРБ и БСП-ДПС проведоха митинги в сърцето на България - Пловдив- София „ За и Против”, 57 дни след митинга на КНСБ срещу Бюджет 2014 , 35 дни след като КБ внесе в НС нов Изборен кодекс, 34 ден, след като ГЕРБ поиска оставката на председателя на ПГ на Атака Волен Сидеров като председател на Комисията за конфликт на интереси и борба с корупцията и 10 дни след като главния прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Сидеров, 24 години след падането на Берлинската стена, почти четири месеца преди изборите за ЕП, какви действия политиците обещават на обществото, за да стане животът ни по-добър ? Задава ли се „вятър на промяната”? Kабинетът Орешарски трябва да реформирa съдебната система, за да ни освободи ЕК от 7 годишния мониторинг, да влезем в Шенген, да стабилизира авторитета на България в ЕС, а на Балканите да станем европейският представител, да усвояваме ефективно европейските фондове, да укрепи икономиката , регионите и селското стопанство , да ни води към растеж, да създаде нови работни места, да премахне монополите в икономиката и енергетиката, както и монопола в и слугинстването на медиите, да защити социално слабите, да станем по-здрава, по-културна и по-образована нация, да установи справедливостта в правосъдието и живота ни – може ли това правителство и този парламент да успеят и как? И - има ли силна опозиция за коректив?

Илиана Беновска: Какъв е Вашият мотив да кажете, че това правителство и този парламент не могат да се справят със задачите, които обществото му възлага като очаквания?
Ивайло Калфин: Проблемът е, че дори и да се сменят правителството и парламента, ако по същия начин продължи да се прави политиката в България, пак същото ще стане. Проблемите не са в лицата в правителството и парламента, за съжаление даже вече не са и в алтернативи, идеологическите различия на партиите. Алтернативата е на непрозрачния начин на управление, на вземането на решения, без гражданите да знаят къде се случва това и за зависимости от външни кръгове. Това виждаме, че се случваше и при предишното правителство, случва се и сега. Трябва да се промени начинът на правене на политика.
Илиана Беновска: Дайте да говорим малко по-конкретно. Вие, всъщност говорите за неспособност на партиите да управляват или излизайки с позиция, че се присъединявате декларативно към АБВ и ще бъдете водач на евролистата, заставате в едно по-ляво пространство от БСП в момента.
Ивайло Калфин: Аз съм представител на левицата. Аз съм убеден социалдемократ и в това няма съмнение, няма как да си променя целия политически път досега. Въпросът е, че в момента БСП участва в подобен тим управление, което не води до повече съгласие и прозрачност, а води до конфронтация, разделяне, омраза и липса на ясни механизми, по които се взимат решенията. Това отвращава хората от политиката.
Илиана Беновска: Защо Вие подадохте оставка като лидер на българските социалисти в Европейския парламент?
Ивайло Калфин: Защото не бях в състояние да изпълнявам функциите си. Аз оставката си я подадох още миналата година, но я огласих в началото на тази година, така ме помоли лидерът на БСП, междувременно проведохме няколко разговори, за да изясним позициите си. Аз вече в последната година и особено в края на мандата не съм в състояние, по начинът, по който БСП и ръководството се отнася, да изпълнявам тези функции. Умишлено бях отстранен от всички процедури, свързани с приключването на този мандат, правене на публичен, подробен, аналитичен отчет какво сме свършили, мисля, че не малко сме свършили, от подготовката на следващите избори и т.н. В тази ситуация не можеш да бъдеш ръководител на делегацията. Очевидно, че има проблем в ръководството.
Илиана Беновска: Нека да припомня на нашите слушатели, че Вие не сте член на Българската социалистическа партия. Вие, току-що казахте, че сте убеден социалдемократ, което означава, че принадлежите към лявата идея в по-мекия й вид. Има ли всъщност ляво в България в момента? БСП лява партия ли е? Извинете за парадоксалния въпрос, който Ви задавам.
Ивайло Калфин: Мисля, че партиите доста са си объркали идеологиите. Ляво и дясно в България много трудно се разделят. Безспорно БСП защитава много повече социални приоритети, например от ГЕРБ, то се прави в момента чрез политиката на правителството, но това не може да изчерпи лявата политика. Една европейска съвременна лява политика говори за обществото, което изграждаме, не за това дали се увеличават пенсиите с пет лева или минималната работна заплата. Лявата политика трябва да говори за солидарност, за съпричастност към управлението. Всичко това не се случва за съжаление.
Илиана Беновска: Но в крайна сметка, човешкият фактор е този, който изгражда и развива общество, каквото е и партията. Имате ли забележки към ръководството на Българската социалистическа партия и лично към Сергей Станишев?
Ивайло Калфин: Това поведение на партията се дължи на ръководството. Аз по-скоро нямам забележки към членовете на социалистическата партия. Това са едни хора, които очакват партията, в която те членуват с убеденост, да се докаже и да докаже, че има алтернатива на дясно управление в България. Въпросът е, че ако погледнете през последните години, такъв вид поведение… За съжаление подкрепата за социалистическата партия намалява непрекъснато.
Илиана Беновска: Какъв вид поведение? Кажете, говорите малко не конкретно.
Ивайло Калфин: Ще се опитам съвсем конкретно да говоря. тогава, когато влизаш в управлението, общо взето, за да забравиш това, което ти трябва, трябва да имаш подкрепа в това управление.
Илиана Беновска: Само за секунда да Ви прекъсна. Направи ми впечатление на пресконференцията, която Вие дадохте с президента Първанов и останалите членове и съучредители на АБВ в началото на седмицата, Георги Първанов нито веднъж не спомена името на Сергей Станишев, а говореше – „председателят“ или в условна форма. Вие, също говорите така условно: „Когато ти влизаш в управлението“. Когато Сергей Станишев влиза в управлението, нали това искахте да кажете?
Ивайло Калфин: Не. Искам да кажа, когато БСП влиза в управлението. Но решенията там се взимат изцяло от ръководството. Тогава нормалното, прозрачното е ти да осигуриш подкрепа в парламента или да кажеш: „Аз съм правителство на малцинството“. Това поставя в съвсем друга ситуация правителството и много ясно да заявиш на какви принципи ще управляваш в тази среда. Това не се случи. Ние нямаме ясни правила на отношенията между БСП и ДПС, даже от ДПС казаха, че това не било коалиция. Интересно какво е тогава. Нямаме ясни принципи, по които беше избрано правителството. То било експертно правителство, сигурно има и по-добри експерти. Има добри хора и експерти в правителството, но говоря за начина, по който беше създадено. Виждаме едно странно отношение към АТАКА, което беше може би обяснимо в началото, заради поддържането на кворума, но обяснимо, не значи приемливо. За мен е неприемливо, какъвто и да е компромис да се прави с АТАКА или с подобна партия. Сега вече става и необяснимо с поведението на Волен Сидеров и цялата трагикомедия около неговия имунитет в парламента. Той е председател на комисията по етика, само забележете.
Илиана Беновска: ГЕРБ поискаха неговата оставка. Само за момент Ви прекъсвам, за да влезем в диалогов режим. Казвате „експерти“, може би има по-добри експерти, които са могли да влязат в правителството. Означава ли това, че Вие отивате към една еретична за БСП и ДПС мисъл, че биха могли те да бъдат представители на ГЕРБ и на останалите десни партии?
Ивайло Калфин: Аз мисля, че поне това се случва в демократичните страни. Няма такова нещо като експертно правителство.
Илиана Беновска: Отговорете ми конкретно.
Ивайло Калфин: Правителството и министрите в него трябва да бъдат представители и да се носи отговорност от съответните политически партии. Ако ГЕРБ участват в правителството, то нормално е техни представители да участват, ако не участват, то всеки един човек в правителството представлява политическа партия, която го е изпратила там. Някой трябва да носи отговорност за това, което се случва.
Илиана Беновска: Но, ние нямаме коалиция, а имаме експертно правителство. Аз лично като гражданин, не партиец, си мисля, че ако има експерти, те трябва да бъдат специалисти в съответната област, а не партийно принадлежащи.
Ивайло Калфин: Политиката, парламента и правителството се правят от политически партии. В противен случай може да обявим един международен конкурс за правителство и да си внесем отнякъде някой, да му платим скъпо и да кажем, че това са едни много добри международни експерти, който ще ни подредят нещата.
Илиана Беновска: Какво всъщност трябваше да направи Сергей Станишев, освен това, което изредихте? Трябваше ли да стане той министър-председател?
Ивайло Калфин: Не е задължително да стане министър-председател, но е задължително много ясно да очертае докъде носи отговорност. В момента такова очертаване няма. В момента има едно правителство, което работи, то било експертно, имало една коалиция, ама няма коалиция в Народното събрание. Кой носи отговорност за това управление? Аз ще Ви кажа – на изборите хората ще си кажат мнението и ще се окаже, че политическите партии, понеже те се явяват на избори, експертите в правителството не отиват на избори, политическите партии ще понесат своята отговорност. Това е пагубно за БСП.
Илиана Беновска: Как точно Сергей Станишев трябваше да понесе тази отговорност? Как трябваше това да се овеществи?
Ивайло Калфин: Понасянето на отговорност в левицата е много труден и болезнен въпрос.
Илиана Беновска: Как трябваше обществото да разбере, че той носи отговорността, какъв знак трябваше да даде, каква постъпка, какъв документ да напише?
Ивайло Калфин: Постъпката за мен е това, което се прави във всяка една демократична държава – отиваш, разбираш се в парламента с тези партии, които те подкрепят. Подписваш коалиционно споразумение, в него се казва на каква основа ви е коалицията, защото тя не е по любов, а е защото държавата би трябвало да се управлява по съответни правила. Избираш правителство, за което казваш, аз назначавам тези министри. Това са хората, които са работили за Вашата партия, знаят какво искат да правят в този сектор и носят отговорност за това, което изпълняват. Правиш целия процес на взимане на решения прозрачен, включително и кадрови, включително и законодателно.
Илиана Беновска: Винаги съм се питала като поемаш такава отговорност каква е гаранцията, която ти залагаш, ако не се справиш? Ще дам един прост пример. Ако теглиш кредит от банка, т.е. ти поемаш отговорност, че ще върнеш едни пари, ти трябва да заложиш някакво свое имущество, да претърпиш някаква щета, ако не се справиш с връщането на този кредит, ерго ти поемаш отговорността да управляваш държавата и очертаваш съответните задачи и цели, които ще изпълниш и не се справиш с тях, какво ще бъде наказанието, каква отговорност ще понесеш, не ми казвайте само отрицателния вот на избори?
Ивайло Калфин: Ще Ви кажа практиката в Европа – след загуба на избори се подава оставка.
Илиана Беновска: Това хубаво и си отива със заграбените пари и екстри, и?
Ивайло Калфин: Това е нещо друго. Тук вече не говорим за личната отговорност, а говорим за обществената отговорност и дали ние допускаме, между другото това е основният мотив за създаването на АБВ, да се взимат изключително непрозрачно решения. Тази мъглявина в управлението, която е в момента, не съм убеден, че е единствено, за да запази Сергей Станишев или Лютви Местан от отговорността, тя по-скоро е удобна за някои, които биха искали в такава среда да управляват задкулисно.
Илиана Беновска: Кои са тези някои, които искат да управляват задкулисно, в мъглявина и какви екстри печелят, какви ползи заграбват в момента, остана ли нещо?
Ивайло Калфин: Ползите, които заграбват от една държава винаги са много. Има публични средства, национални, европейски, има роля на държавата, където тя трябва да свършва работата, включително съдебна система и да си затваря очите, за да може да прави някои, каквото си иска.
Илиана Беновска: Провиждате ли някой крадец във властта в момента и какво е заграбил, може ли да кажете име?
Ивайло Калфин: Аз ако мога да кажа име, ще го кажа не на Вас, а на прокуратурата. Целият този модел на властта създава впечатление, че решенията се взимат другаде. След като политиците отказват да ги взимат прозрачно пред хората, очевидно, че имат някаква причина за това. Иначе за медиите ако говорим, понеже и като лидер на социалистите в Европейския парламент, много пъти включително и с Ваше участие г-жо Беновска, сме правили конференции в Брюксел и София за монополизацията и зависимостта на медиите, кажете кое се промени сега? Точно медиите започнаха, например при създаването на АБВ в един глас да взимат негативна позиция, което показва отново, че конците се дърпат от едно място. Това не е демократично общество.
Илиана Беновска: Вие, знаете ли, че се говори, че Делян Пеевски е закупил и Канал 3?
Ивайло Калфин: Може да го е купил Канал 3 г-н Пеевски. Трябва да има някаква честност пред избирателите. Не може 4 или 5 години да говориш, че този човек, включително с империята, която има нарушава свободи демократични, контролира медиите и след това да го предложиш за шеф на тайни служби и силови институции. Някак си не може избирателят да бъде обиждан по такъв начин.
Илиана Беновска: Понеже споменахте съдебната система. Еманацията на съдебната система – Конституционният съд, който трябва да бди за законността, взе, че го върна в Народното събрание и сега той ще бъде ковач на закони.
Ивайло Калфин: Не, всичко е прекрасно, аз не обвинявам г-н Пеевски, а тези, които позволят това да се случа.
Илиана Беновска: Кои са тези, които извършват това с него, които позволяват, кои са задкулисните играчи, които дърпат конците? Дърпа ли някой конците на Сергей Станишев или той е от онези, които дърпат конците?
Ивайло Калфин: Задкулисните играчи са тези, които не са в политиката. Това, което е пред хората е начинът, по който се взимат политическите решения в парламента, партиите и т.н.
Илиана Беновска: Кои са онези задкулисни играчи, които не са в политиката, имат ли си имена, институции или някакви области, в които те действат – медии, енергетика, икономика, политика, съдебна система?
Ивайло Калфин: Тепърва ще излизат такива доказателства. Оказа, че при миналото правителство огромна част от европейските пари, например за пътища, където бяха най-големите разходи, отиват в 4-5 фирми. Ще видим как ще тръгнат сега нещата. При медиите няма никаква промяна, даже има влошаване в сравнение с предишния период. Нека да видим накъде отиват публичните средства, обществените поръчки.
Илиана Беновска: Вчера министър-председателят Пламен Орешарски ми каза на пресконференция, че 20 и няколко проценти вече държала само Корпоративна търговска банка от държавните средства, а не както беше по-рано 80 и няколко проценти, на нали Вие си давате сметка, много добре знаете, както и аз, за да го казвам това, че има доста непрозрачни и технически начини да изглежда това така, но всъщност да не е така.
Ивайло Калфин: На мен ми е ясно, тъй като познавам механизмите на управление в страната, имам поглед и върху европейската политика, че непрозрачните начини обикновено се поддържат, за да ги използва някой. Даже и да не е така, съмнението за това корозира цялата държава. България се управлява изключително непрозрачно.
Илиана Беновска: Вие, АБВ – Алтернатива за Българско възраждане, какво всъщност ще направите, явявате се на евроизборите – хипотеза, Вие печелите своето място, може би онези след Вас един или двама души да влязат още в ЕП, целите ли БСП или практически Вие заздравявате позициите и вярата на обикновените хора, които са Вас електорат и Ваши избиратели, че има алтернатива на това, което Вие наричате задкулисие и непрозрачно управление?
Ивайло Калфин: Нямаме никакво намерение да цепим БСП. Тази истерична реакция, която се чува последната седмица, показва по-скоро голям уплах и противоречащи си мнения, че сме щели да вземем 20 000 – 30 000 гласа, че сме щели да отнемем много от БСП, че няма да вкараме евродепутат или че ще намалим депутатите на БСП. Това е едно хаотично говорене, пускане на абсурдни тези и истерия и то във всички медии. Очевидно, че нечий интерес сме настъпили, което само по себе си е добре.
Илиана Беновска: Чий интерес – на Сергей Станишев или на задкулисието зад него?
Ивайло Калфин: И на двамата. Очевидно, че ситуацията в момента устройва него и други хора. Но всяко разбутване на тази ситуация внася доста смут. Вижте, че чак дори ДПС се загрижи за това какво се случва. Аз си мисля, че това е един от проблемите на БСП. Начинът, по който се чувства в коалицията в момента. Щом стигнахме до там г-н Местан да защитава процесите в БСП, то тогава според мен са доста тревожни нещата.
Илиана Беновска: Може ли кратко да формулирате какъв ефект произведохте всъщност Вие от няколко дни, от този вторник, който обявихте ясно, че излизате на политическата сцена – АБВ и Вие сте водач на евролистата? Може ли с няколко думи да определите какво се случи със Станишев, с БСП и с ДПС? Нека да не правим знак за равенство между Сергей Станишев и БСП, нали така?
Ивайло Калфин: В никакъв случай. Това, което се случи е, че стъписахме много хора.
Илиана Беновска: Дайте по-конкретно. Станишев – стъписахте ли го, истеризира ли той?
Ивайло Калфин: Цялото ръководство на БСП истеризира. Започнаха да се обаждат хора от други места, които са странно загрижени за БСП като Лютви Местан. Изведнъж всички медии се консолидираха и започнаха да отказват материали, които се пускат в защита на тази идея, която защитаваме. Очевидно има уплах, че има мобилизация на целия медиен ресурс и това е добре, аз се радвам на тази реакция. Някой се притеснява, че ще му бъде разтирен рахатлъка.
Илиана Беновска: Сергей Станишев обади ли Ви след вторник, след като обявихте ясните си намерения?
Ивайло Калфин: След вторник не сме се чували, но преди това говорихме няколко пъти.
Илиана Беновска: Какво си казахте?
Ивайло Калфин: Аз му казах аргументите, които ни водят. Той ми казваше аргументи в посока на това да не правим тази крачка с два основни аргументи. Първото е, че ще има подобна реакция, тази, която се и случи
Илиана Беновска: Той Ви заплаши, че ще има реакция на изолация. Така ли?
Ивайло Калфин: Ами, каза, че това е естествената реакция, че ще има много остра реакция на БСП.
Илиана Беновска: А каза ли Ви, че така ще се случи и с медиите и с ДПС също ще застанат зад тях?
Ивайло Калфин: Дотам не сме стигнали. Другото, което ми каза е, че според него защитаваме интереси на ГЕРБ, с което аз абсолютно не съм съгласен. Както ГЕРБ правеше грешка и досади на хората две години да говори за предишното управление, мисля, че сега БСП трябва да си погледне отговорностите и да спре да говори за предишни управления и да се оправдава с тях.
Илиана Беновска: Какво се случи в БСП, Вие имате ли ясна представа от редовите членове и от гласоподавателите каква е реакцията на това, което Вие предлагате и отношението на централата на БСП срещу Вашия проект?
Ивайло Калфин: Има разнообразни послание. Получавам много писма, смс-и, обаждания от много хора, които познавам, някои от тях ръководители на БСП по места, други членове, кметове. В същото време партийното ръководство, включително и утре прави всички възможни усилия, в момента текат конференции за номинации за евроизборите, да нажежи атмосферата и да заклейми това действие, като по този начин стегне редиците. Изведнъж то си намери основния враг, ако погледнете кой е основният опонент на левицата и на Сергей Станишев, сигурно ще видите, че не е ГЕРБ. Тук има някакъв проблем. Ние сме основният проблем в момента за ръководството на БСП и това нещо ще бъде наложено, само чрез формални действия. С много хора съм говорил и всички те смятат, че има нужда от промяна в начина, по който се прави политика.
Илиана Беновска: Последен въпрос. Какво предстои оттук-нататък в краткосрочен план, остават почти 4 месеца до изборите, ние сме вече в кампания почти, какво ще направите другата седмица? Какво предвиждате? Какво казахте, че ще се случи утре в БСП?
Ивайло Калфин: Утре в Пловдив, в Панаирния център, има голямо мероприятие, на което се събират кметовете и актива, мисля, че там сериозния разговор ще бъде около нас.
Илиана Беновска: Вашите действия?
Ивайло Калфин: Ние започваме да представяме позициите си по определени проблеми, да казваме къде за нас е задължително национално съгласие и къде трябва да работят заедно управляващи и опозиция, за да тръгне напред държавата и започваме да внасяме предложение за малко по-добри принципи за управлението на страната, включително за механизма по начина, по който работят институциите. Конституционно устройство, съдебна система. Тепърва започваме с доста съдържателна работа, освен това работим в страната със структури на нашите поддръжници.
Илиана Беновска: Отговорете ми на този въпрос, който зададох и на президента Първанов на Вашата пресконференция. В състояние ли сте обедините и опозицията около Вашите идеи в името на националния просперитет и на България, а не на партийни интереси.
Ивайло Калфин: Разликите между управляващи и опозиция са задължителни, както и алтернативите за една демокрация. В същото време има теми, по които е абсолютно задължително да работят управляващи и опозиция заедно и те са свързани с дългосрочните политики в здравеопазване, образование, демография, структура на икономиката. Там просто трябва да има съгласие, другото е несериозно.
Илиана Беновска: Много Ви благодаря за това интервю, г-н Калфин. Желая Ви успех и ще следим процесите.
Ивайло Калфин: Благодаря и аз.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)