Избрани Новини

Константин Марков: На улицата имаме едно ново и различно поколение

Политика

09-09-2013, 18:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Интервю на Ганиела Ангелова

Не съм виждал по-лоша ситуация в България. Управляващите не обръщат сериозно внимание на хората, които протестират на улицата. Там за първи път имаме едно ново и различно поколение. Това сподели в предаването „Под лупа” на телевизия „Европа” основателят на група „Тангра” Константин Марков. Това поколение се е докоснало до западния начин на живот и устройство на обществото и е решило да се върне тук, където се сблъсква с тази действителност. Липсва какъвто и да е морал от управляващите. Българският народ отдавна трябваше да получи извинение за всички злини, сторени от комунистическия режим, допълни Марков.


- Преди началото на разговора, ти ми сподели, че не си виждал по-лоша ситуация в България.
- Така е, да. И това не само аз го виждам, но го виждат и много други хора. Факт е, че хората протестират толкова много време. Никога не се е случвало това. Това е прецедент, както прецедент е и че никой не обръща сериозно внимание на тези протести.
- Защо се случва така? Как си го обясняваш?
- Аз смятам, че всичко това не е нещо, което се случва само в тези 87 дни, то има много по-дълга предистория. Нашето общество е болно, ние сме в една дълбока обществена и политическа криза, криза на доверието и ценностите. Това, което се случва в момента, е резултат именно на това. Това е един дълъг процес, който аз бих казал, че започва още от началото на 90-те години. Това е свързано с всички неща, през които мина нашият народ; тази фалшива приватизация, с това, че в един момент банките фалираха и по този начин ограбиха нашия народ и т.н. Мисля обаче, че хората започват да го осъзнават. Сега за първи път на улицата имаме едно ново поколение, различно от това, което беше до сега.
- Според теб как ще се развият нещата? Твоето семейство през годините е било „обрано” от комунистическата партия, сигурно ти тежи, че ни управлява именно тази партия? Майка ти не е могла да работи.
- Така е, но аз не правя капитал от това нещо. Смятам, че е редно управляващите да се вслушат в това, което народът казва и просто да подадат оставка. Това е най-простият и морален жест, който те би трябвало да направят.
- Но ти говориш за морал тук?
- Да, говоря за морал, би трябвало да има морал. Нали в крайна сметка по някакъв начин тези хора за избрани и твърдят, че за избрани от народа, и те имат определени ангажименти към своя народ.
- Да, но те гледат контра протеста и казват, че това са техните избиратели и те са много, има дори някакви събрани подписи.
- Аз лично не смятам, че тези контра протести са сериозни. Аз смятам, че това са организирани групи от хора и мен ми е мъчно за тях, защото те са употребени по един или друг начин. Тези хора са като някакви папагали, които излизат и говорят нещо.
- Можеш ли да направиш някакъв паралел със събитията от 89-та, 90-та и 91-ва година? Ти си участник в тези събития?
- Мога да кажа, че голямата разлика е, че в началото, 89-та, когато започнаха промените, имаше една голяма надежда в хората.
- Днес не виждаш ли същата тази надежда?
- Аз виждам надеждата, но тя е по-различна. Тези хора, които сега са на улицата, са по-различни. Това е едно ново поколение. Една част от тези хора са били на Запад, живели са там и са видели как е устроено обществото там, как се движат законите и порядките в едно нормално общество и са решили да се върнат в България и се сблъскват с тази действителност. Те се опитват да я променят. Не случайно ги нарекоха красивите, интелигентните и ситите. Нашият народ съвсем съзнателно се разделя на сити и гладни, на интелигентни и неинтелигентни и т.н.
- Кой печели от това?
- Печелят тези, които са на власт в момента, никой друг. Това се прави съвсем съзнателно от тях.
- Според теб тези, които са на власт в момента, накъде гледат- на Изток или на Запад?
- Много ми се иска да не е това, което аз лично си мисля. Аз смятам, че тези хора нямат определена визия за това какво би трябвало да се случи с България, те нямат една определена стратегия. Свидетели сме на хаотичния начин, по който това правителство дойде на власт. То дойде с една измама и манипулация в деня за размисъл. Това противоречи на всякакъв морал. И да, отново използвам тази дума. Виждаме, че нямаше никакви последици от това нещо. Те се държат като победители, а всъщност те не са победителят в изборите. Това е една група, която е подчинена на общи интереси и се движи благодарение на тях. Връщам се отново към разликата с 89-та. Тогава имаше една различна надежда, но имаше и едно очакване.
- Но дали е било адекватно това очакване, всичко да стане толкова бързо? Демокрацията да се случи от днес за утре?
- Да, на всички ни се искаше това да се случи. Когато на мен някой ми казваше, че това ще отнеме време, аз отказвах да приема, мислех, че за пет години ние ще заприличаме на една нормална страна, каквато България заслужава да бъде. Кой каквото иска да говори, но България преди войната е била една нормална държава. Тя е била в състояние на икономически подем. И изведнъж това нещо се прекъсва и ставаме свидетели на този мрачен период на българската история, който е свързан с комунизма.
- Всъщност още колко години трябва да страдаме?
- Много години трябва да минат. Ние така и не чухме едно извинение за всичко това, което беше причинено на българския народ.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)