Избрани Новини

Езиковата в Плевен с награда от Национално състезание

Новините

15-05-2022, 16:59

Снимка:

ПГПЧЕ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проведе се финалният кръг на Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“

Проведе се финалният кръг на  Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“, организиран от Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) по Програмата за училища европейски посланици. В него взеха участие близо 200 ученици от 23 училища в градовете: Айтос, Банско, Благоевград, Бургас, Велинград, Видин, Златица, Казанлък, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сандански и София.         Продуктите, представени в състезанието, са 147 на брой, изработени от ученици, работили самостоятелно или в екип, в следните категории: проект; авторски материал – литературно произведение, рисунка, снимка, плакат, ИТ продукт, макет; видео; документален филм.

Александра Генова, ученичка от XI клас и младши посланик на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – гр. Плевен, беше удостоена с поощрителна награда – грамота и книга „Изкуството да рисуваш“, за впечатляващата й творба на тема: Да опазим околната среда без отпадъци“. Нейният ръководител – Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност и старши посланик на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ – гр. Плевен, получи грамота за принос в устойчивото сътрудничество университет – средно училище и за засилване на интереса към европейските въпроси.

Националното ученическо състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“ е част от усилията за повишаване на интереса сред учениците и учителите за осъзнаване на необходимостта от намиране на решения за екологосъобразен, ресурсно-ефективен и икономически обоснован начин на живот за гражданите на Европейския съюз и за допринасяне те, като активни граждани, да дават своя принос в посрещане на предизвикателствата относно предотвратяването на промените в климата, пред които е изправена Европа.

Състезанието предостави възможност на учениците от средните училища да покажат своята креативност и способност да решават проблеми, да работят по един от приоритетните проблеми и предизвикателствата пред Европейския съюз за устойчиво развитие и опазване на околната среда.     Представителите на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – гр. Плевен, бяха част и от Националната студентска научна конференция „Гласът на младите в подкрепа на Европа“, на специалност „Европеистика“, випуск „Антоан дьо Сент Екзюпери“, в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски” на 13 май 2022 г.

Националното ученическо състезание цели да провокира интереса на учениците към приоритетната програма на Европейския съюз за трансформация на икономиката и обществото на ЕС в отговор на амбициите за постигане на Европа климатично неутрална до 2050 г., да подобри тяхната креативност и засили чувството им за гражданска активност. Това информират от учебното заведение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)