Избрани Новини

Горски и доброволци засадиха 3 000 фиданки брежански кестен в планината над Брежани

Те са произведени в разсадника в Симитли

Грижата за гората отново обедини усилията на Държавно горско стопанство „Симитли“, община Симитли, кметство Брежани, Сдружение „Хора и традиции“ и читалище „Христо Ботев“ в планинското село в Месеца на гората.

Около 50 горски служители и доброволци от селото излязоха в планината с 3 000 фиданки, произведени в разсадника в Симитли от местния сорт кестени.

Тази традиция е създадена преди повече от 10 години с твърдото решение да се запази и съхрани за бъдещите поколения уникалната, но боледуваща естествено растяща кестенова гора по хълмовете на селото. Битката за запазване на този ценен дар от природата преминава през последователното засаждане на нови здрави фиданки.

Тази година сред доброволците и професионалистите бяха директорът на Държавно горско стопанство „Симитли“ инж. Сашо Карадачки, отговорникът за Брежани Тони Богов, кметът на селото Благой Стефанов, председателят на Сдружение „Хора и традиции“ Румяна Панова, секретарят на читалище „Христо Ботев“ Александра Груева.

Накрая всички седнаха на обща трапеза, край параклиса „Св. Илия“. Там като специални гости бяха поканени кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и народният представител Стефан Апостолов, които поздравиха домакините за усилията и добре свършената работа.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов