Избрани Новини

Светла събота е днес, не се пере, не се шие

Почитат се свети Йоан и свети мъченик Виктор

Светла събота е днес! Това е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. По църковния календар се почитат свети Йоан и свети мъченик Виктор. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.
На този ден празнуват всички с имена Виктор, Виктория и производни.
Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. Тя се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа, както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.
Седмицата завършва утре с Томина неделя, по името на св.ап. Тома, който единствен  от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото Възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Неговите ученици, между които бил и апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)