Избрани Новини

Честванията на 80-годишния юбилей на НСА започнаха в Банско

Кметът и ректорът подписаха договор за сътрудничество между Общината и НСА

„Като кмет на Банско се чувствам изключително поласкан, че ръководството на Националната спортна академия „Васил Левски“ избра именно от нашия град да започнат честванията на 80-годишния ѝ юбилей. Поласкан съм, но не съм изненадан. Защото така приляга! Не на шега ще кажа, че химнът ни може да звучи и така: „Банско и НСА, НСА и Банско – колко си прилягат двете имена“. Имам всички основания да твърдя това, гледайки присъстващите в залата, спомняйки си онези, които не са сред нас, но животът им е бил свързан със Спортната академия. Тук, в тази зала е Банско! Тук са хората, които са създали ново, съвременно и модерно Банско. Това сте вие – над 120 души, които сте превърнали в своя съдба Банско, Пирин и спорта, а спойката на тази „света троица“ е Националната спортна академия “Васил Левски“. На тази благородна сплав до голяма степен се дължи днешната слава на Банско, това, че малкият ни град е известен във всички краища на света.“
Така започна емоционалното си слово кметът Иван Кадев пред аудиторията от банскалии,  завършили НСА. Заедно с екипа на кмета те бяха поканени на специална среща от ръководството на НСА по повод честването на 80-годишния юбилей на висшето спортно училище.
Проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на НСА, представи вълнуваш фоторазказ за създаването и развитието на академията от 1942 г., когато с указ на цар Борис ІІІ се основава Висше училище за телесно възпитание, до днешни дни. Нейната модерна днешна визия и перспективите за развитие бяха презентирани от проф. Николай Изов – ректор на НСА.
Проф.Изов връчи почетни плакети „С благодарност за популяризирането на НСА“Васил Левски“ и подкрепа в развитието на спорта“ - посмъртно на Димитър Сугарев – бай Митан, човекът поставил основите на организирания спорт в Банско; посмъртно на проф. Димитър Бърдарев – един от пионерите на българския алпинизъм; посмъртно на Димитър Балев – за заслугите му за развитието на зимните спортове и превръщането на Банско в зимен курорт с международно значение.
Плакети от НСА получиха биатлонистките Ирина Никулчина и Нина Кадева, Димитър Глушков – шампион по ски алпинизъм от 1976 г., треньорите Чавдар Рахов и Ангел Чакъров.
С почетни медали за принос в утвърждаване престижа на НСА бяха наградени кметът на община Банско Иван Кадев и зам.кметът Стойчо Баненски – възпитаник на Академията.
Грамоти бяха връчени на всички завършили НСА, а специални поздрави и сувенири имаше за фамилии, от които няколко поколения са учили в Академията.
По-рано през деня кметът Иван Кадев и ректорът проф. Изов подписаха договор за сътрудничество между Община Банско и НСА.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)