Избрани Новини

Ансамблите "Тракия“, "Филип Кутев“, "Пирин“ и "Странджа“ с общ спектакъл

Грандиозното събитие в почит към проф. Кирил Дженев е на 28 юни в НДК

„Танците на българина“ е мотото на големият спектакъл, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“ и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство – София. На 28 юни най-добрите български народни танцьори, певци и музиканти ще излязат на сцената в почит към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на сценичната фолклорна хореография у нас.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е създател на над сто танцови произведения, като творчеството му става фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници и последователи. Кирил Дженев е хореограф в Държавния ансамбъл за народни песни и танци - София още от неговото основаване през 1951 г., а през 1970 г. става хореограф в Ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Най-яркото му дело е създаването на Държавен фолклорен ансамбъл "Тракия" - Пловдив през 1974 г. Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника "Български сценични танци", участва като съавтор в написването на „Терминология на българската хореография“, "Теория за строежа на движенията" и "Универсален танцопис". Автор е на учебника "Кинетография" или танцова партитура – новаторска система за описване на танцовите движения на цялото тяло върху петолиние успоредно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско училище още от създаването му. През 1974 г. полага началото на специалността "Хореографска режисура" в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в  Пловдив.

Спектакълът на 28 юни ще е с внушителен мащаб. В чест на професор Дженев на сцената ще се качат повече от 200 танцьора, музиканти и певци.

Спектакълът „Танците на българина“ ще представи класически образци на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и пищни костюми.

Спектакълът „Танците на българина“ ще се проведе в София, зала 1 на НДК на 28 юни 2022 г. от 19.00 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)