Избрани Новини

Обвиняем за предизвикан палеж при ремонт в къща в Ковачевица е предаден на съд

Общата стойност на имуществените вреди възлиза на 137 644 лева

Районна прокуратура-Благоевград, Териториално отделение-Гоце Делчев, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Б.З. за извършено от него престъпление със значителни вреди по чл. 331, ал. 3, пр. 2, вр. чл. 331, ал. 1, вр. чл. 330, ал. 1, пр. 1 от НК.

И.Х., стопанин на двуетажна къща в с.Ковачевица, имал уговорка за извършване на ремонт с Б.З., който поел ангажимент за отстраняване на течове на покрива.

На 19.07.2020 г. изпълнителят на услугата пристигнал, носейки газова бутилка, горелка и воалит. Нагрял лента от него и я залепил върху пукнатина в дървената покривна конструкция около комина на къщата. Именно на това място още при изграждането на имота за изолация били използвани монтажна пяна и стиропор - лесно и силно запалими материали.

След отстраняването на един от течовете Б.З. преустановил ремонта и заминал да обядва, като оставил на покрива нещата, с които работел. Тръгвайки, той не обърнал достатъчно внимание и не огледал мястото за евентуално възникване и тлеене на огнище.

Не след дълго И.Х., който се намирал на терасата на къщата си, усетил миризма на дим. Мъжът установил задимяване на тавана и проблясване на пламък от огън. Заедно с негови близки направил опит да гаси пожара, но не успял.

Огънят обхванал цялата покривна конструкция, което довело до самосрутване и пропадане на част от нея навътре в сградата.

За инцидента своевременно бил подаден сигнал в служба по пожарна безопасност. Пристигналият на местопроизшествие екип огнеборци потушил възникналия пожар.

Според заключение на пожаротехническото изследване, вероятната причина за възникване на пожара е проявена небрежност при боравене с открит огън. Обвиняемият Б.З. извършвал ремонтната дейност върху дървена покривна конструкция, в която имало леснозапалими материали, с открит огън от газова горелка и воалит, представляващ горим материал.

Общата стойност на имуществените вреди възлиза на 137 644 лева.

Предстои делото да продължи в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)