Избрани Новини

Хотелиери се оплакват от орязани средства за настаняване на бежанци

Портфейл

28-04-2022, 11:03

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те все още не са получили пълния размер на помощта от държавата

Недоволство сред хотелиерите, настанили бежанци. Те все още не са получили пълния размер на помощта от държавата.

В хотела на Олег Костадинов са настанени 260 бежанци. "Получили сме 90% от заявената сума за помощ, т.е. 10 процента по-малко. Странното е, че не знаем каква е причината, не знаем каква е методологията, по която се изчислява тази помощ и къде евентуално можем да сме допуснали грешка. Няма комуникация между хотелиерите и държавата", обясни той в ефира на НоваНюз. 

На друг от хотелиерите, приютили бежанци са изплатени едва 50% от заявените средства, а той е в неведение защо не е цялата сума. "Имаме около 130 човека настанени. Ние също сме в неведение дали сме допуснали някакви грешки и къде са. Туристическият данък е платен, всичко е платено. Когато на нас ни плащат, излизат по-малко нощувки от реалните, които сме посочили", обясни той.
 
Не смятаме, че има злоупотреби с настаняването на украински бежанци в родните хотели. Това мнение изрази в ефира на „Твоят ден” Бранимир Миланов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му дори и да има подобни случаи, те не са в размерите, които държавата представя.

"Според нас няма неправомерни настанявания. Необходими са проверки и нещата да се уточнят. Говори се за около 3700 „мъртви души”, съмнявам се да е точно така. Ако все пак се установят нарушители, асоциацията ще реши как да бъдат санкционирани”, обясни той.

Миланов коментира още, че голяма част от хотелиерите не са получили средствата от държавата за настаняването на бежанците.

"За настанените от самото начало украинци по родното Черноморие хотелиерите не получават средствата, които трябва да получат навреме. Около 40% от помощите са изплатени по Южното Черноморие, в Златни пясъци например процентът е малко по-голям. Проблемът е, че има определени срокове за настаняването и грижата за тези хора, като изтече не е ясно какво ще се случва с тях”, допълни Бранимир Миланов.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)