Избрани Новини

Традиционна среща събра потомците от Горно Ораново

Срещата беше на поляните край старата църква

За поредна година, във втория ден на Великден, когато започва и Светлата седмица, районът около старата църква „Св.Архангел Михаил“ в Горно Ораново се пълни с хора, а поводът е традиционната среща на потомците от Горно Ораново.

Храм „Св.Архангел Михаил” е реставриран преди години със средства от общината и дарения от хората, направени са и пейки с маси, за да може хората да се събират там в делник и празник. Самата църква отваря врати за вярващите два пъти през годината – на Архангеловден и на Великден.

На Великден, традиционно, потомци на родове от Горно Ораново се събират там, откъдето са родители, баби и дядовци, за да запалят свещ за здраве и благополучие на големия празник Възкресение.

И тази година миряни дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве в един от най-старите храмове в симитлийска община – „Св.Архангел Михаил” в Горно Ораново.

Отец Спас отслужи Великденска света литургия, благослови всички и ги поръси със светена вода за здраве.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и много местни и гости спазиха и друга важна традиция, а именно борбата с великденски яйца.

Печени агнета, курбан и дълги трапези бяха подготвили вярващите, а отец Спас благослови храната, донесена от хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов