Избрани Новини

Митрополит Серафим: Молитствам светлината Христова да осветлява всички дни на живота ни

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим

Обични в Господа чеда на Светата ни Църква в пределите на богохранимата Неврокопска епархия,
„Всичко се изпълни със светлина, небето, и земята и преизподнята“. Днес победоносно възгласяме с църковните песнопения. Тържествено възпяваме Възкресението на Господ Иисус Христос, което е непоколебимата основа на нашата вяра, победата на живота над смъртта и залог за изпълнение на нашите надежди. „Празнуваме умъртвяването на смъртта“, „унищожаването на Ада“ и „придобиване на вечния живот“, както потвърждава църковният химнописец.
От Христовия Гроб изгря Незалязващата светлина. Тъмнината изгуби своя страшен вид, Слънцето на правдата – Възкръсналият Христос – освещава цялата вселена. Христовото Възкресение изпълва сърцата ни с неземна радост. То ни вдъхновява, укрепява ни и ни дава сили да понесем страданията, да преодолеем изпитанията и да устоим на изкушенията в този свят. Светозарното Христово Възкресение донесе за всички хора небесна светлина, божествена любов и душевен мир.
За да изживеем в пълнота Пасхалната радост, ние трябва да изпълним и Пасхалната заповед – да възстановим отношенията си с онези, които са ни огорчили или сме огорчили. Призвани сме да проявим към всички доброта и любов така, както днес пеем: „Ден на Възкресението е! Нека всички се просветим от Тържеството и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! и всичко да им простим заради Възкресението, и така да възкликнем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува“.
Възлюбени във Възкръсналия наш Господ братя и сестри!
Днес Христос отново ни призовава да отворим широко дверите на нашите сърца и да дадем възможност Неговата светлина да ги озари и изпълни с великата пасхална радост. Възкресението на Господа Иисуса Христа можем да преживяваме винаги като наше лично събитие, като безрезервно възлагаме всичкото си упование на Възкръсналия Господ. Да не се колебаем да Го допуснем да бъде ръководител в живота ни. С дела на светлината да потвърждаваме пълнотата на нашата вяра и надежда и да засвидетелстваме нашата любов към Бога и ближния. Да бъдем убедени, че само тогава Възкръсналият Господ ще ни даде сила, ще ни въоръжи със смелост и ще ни направи победители над злото. Да помним винаги, че следването на Възкръсналия Христос е единственото лекарство за вечния живот и ключът за успеха в победата ни над греха.
Отечески поздравявам всички наши скъпи духовни чеда: свещенослужителите, монасите и монахините, църковнослужителите и всички православни християни, членове на Неврокопската епархийска църква, с Всепобедния Празник на празниците – Светлото Възкресение Христово и молитствам светлината Христова да осветлява всички дни на живота ни, благодатта на Възкръсналия Господ да почива винаги в нас, а мирът Христов да ни съпътства навсякъде и с „едни уста и едно сърце“ да свидетелстваме:
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Пасха, 2022 С пасхално благословение,
гр.Гоце Делчев † Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов