Избрани Новини

Хотелиери по Черноморието се жалват: Не са получили пълните суми, обещани от държавата за бежанците

Мисия Варна

23-04-2022, 13:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои от тях отказали резервации за Великден, за да продължат да осигуряват подслон на майките и децата от Украйна

Хотелиери по Северното Черноморие не са получили пълните суми от дължимото им от държавата за престоя на украинските бежанци.

"Преводът, който получихме, е на сума, която има около 10% разлика от сумата, която е трябвало да ни преведат", казва за Радио Варна управителят на хотел Маргарита Христова.

В хотела на Христова има около 400 постоянно пребиваващи бежанци от Украйна.

"Повечето от хората, които настанихме още в началото на март, са все още тук. Няма такова текучество."

"Възможността ни е до 31 май. Има хотели, които могат да продължат и да настаняват цяло лято. Ние имаме резервации, вече отменихме резервациите си за Великден – това е един жест, който обаче няма как да бъде продължен. Предстои активен летен сезон", коментира Маргарита Христова.

"В единия хотел сме около 36% надолу от заявената от нас сума, но в другия разликата е фрапантна: грубо от 108 000 лева, които трябваше да получим, сме получили 8 хиляди лева. Имаме уверения от министерството, че това не е финалният транш. Към момента е заплатено за уточнените бежанци, тези, които са сверени с останалите институции, главно с "Миграция", посочва хотелиерът Преслав Луканов.

"Взехме категорично решение, че ще държим украинските бежанци, докато държавата не спре да плаща", пояснява той, запитан как ще действат след 31 май.

"Имаме готовност, дори ако се наложи да ги държим и през летния сезон. Пазарите, на които работим, не очакваме да бъдат толкова активни – самата Украйна, Русия, Молдова. И другата причина е, че реално не виждам възможност тези хора да бъдат интегрирани в обществото до такава степен, че да могат да получат работа с нормално заплащане, за да могат да си позволят квартири", коментира още хотелиерът.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май