Избрани Новини

Фелдшери и лекарски асистенти излизат на национален протест

Животът

22-04-2022, 13:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Пореден национален протест се подготвя в държавата – този път недоволството си ще изразят фелдшерите и лекарските асистенти. Те настояват за създаването на тяхна съсловна организация. Управителният съвет на Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите разпространи позиция, адресирана до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Никола Минчев, премиера Кирил Петков и до медиите.

„От началото на мандата на настоящето праветелство „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите”- (БСЛАФ), умолява управляващите в институции и в Народно събрание да изпълнят обещаната на изборите радикална промяна в здравната система на държавата. Умолявахме за срещи и диалог с председателя на Комисия по здравеопазването (КЗ) към Народното събрание(НС) относно нереализираната точка от Коалиционното споразумение (т.20. от сектор Здравеопазване), за адекватна интеграция на лекарските асистенти и фелдшерите(ЛА/Ф) в здравната система и демократична възможност за създаване на отделна Съсловна организация за ЛА/Ф. През изминалите месеци на управление на ПП, ние от УС на БСЛАФ писахме писма и всячески търсихме начини за контакти и диалог, но почтеността и лоялността останаха само предизборни обещания. Ние, разбира се, сме свикнали и като професионалисти не можем да толерираме лицемерието и популизма. Ще казваме и показваме истината , защото тя е една и в нея е силата ни! Игнорирайки ни като професионалисти и водени от лобистки и други интереси, Комисията по здравеопазване бави приемането на Законопроекта за отделна наша професионално-съсловна организация (въпреки че е внесен в КЗ още миналата година) и превръщат в анонимна и сегрегирана, една важна и значима за здравеопазването ни медицинска професия, тази на Лекарските асистенти/Фелдшери.“ – се казва в позицията.

Управителният съвет на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите” подготвя национален протест на 27 април – сряда, от 10 ч. На него специалистите в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и филиалите за спешна медицинска помощ ще спрат работа и ще излязат с плакати и протестни ленти пред медицинските заведения. Протестът ще бъде поетапен и постъпателн с по един час на ден, и ще бъде подкрепен от фелдшери и лекарски асистенти, работещи в училища, социални заведения, ведомства, структури на МВР и Министерство на правосъдието в цялата страна.

„В търсене на елементарна демократичност за съсловието ни, протестът ще продължи, докато справедливостта не възтържествува.“ – казват специалистите.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)