Избрани Новини

Засилват полицейското присъствие по пътищата заради празниците

Очаква се засилен трафик през границите с Турция, Гърция, Сърбия,РС Македония и Румъния

В навечерието на Великденските празници служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ извършиха общо 1 818 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност. 1 512 от инспекциите са на църкви и манастири. Акцент в проверките е била организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. За констатирани различни нередности - липса или неактуализирана документация за създаване на организация за осигуряване на пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни пожаротехнически средства за първоначално гасене, несъответствия на правилата и нормите за пожарна безопасност, са връчени 168 писмени разпореждания и са съставени 3 акта. В рамките на предприетите превантивни дейности е предвидено допълнително дежурство на пожарни екипи и на служители, които ще следят за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност в храмовете.

В ГДГП е създадена организация и са предприети допълнителни мерки с оглед очаквания засилен трафик по границата. Установено е взаимодействие с граничните власти на съпределените пунктове и служителите от съответните ОДМВР с цел по-добра експедитивност при извършване на граничните проверки. С по-голяма интензивност се очаква да е движението към българо-турската граница. Предполага се и засилен трафик през останалите ни граници с Гърция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния. Добре е пътуващите да се информират за натовареността на трафика по граничните пунктове от страницата на ГДГП и да подготвят предварително документите си за пътуване. Ако един родител ще пътува с непълнолетните и/или малолетните си деца, задължително трябва да носи съответната нотариално заверена декларация от отсъстващия родител.  

Засилено ще бъде полицейското присъствие по пътищата в страната. В предпочивния и последния почивен ден основната задача на екипите ще бъде да се подпомагат движението в посока от и към големите градове. В самите почивни и празнични дни ще се проведе специализирана полицейска операция за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества. Успоредно с това ще има и засилен контрол на скоростните режими.

Засилено полицейско присъствие ще има около храмовете или местата, на които ще има масово събиране на хора. Ще се следи за недопускане на хора със съмнително поведение, изоставени вещи и т.н. МВР призовава гражданите при напускане на жилищата си да вземат съответни мерки за обезопасяване. В случай, че се забележи присъствие на непознати или съмнителни хора, да се подават навременни сигнали в полицията или на тел. 112. Създадена е организация и за времето на почивните дни ще се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на домовите и джепчийските кражби.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов